Nikšić: Pet lica procesuirano zbog paljenja dva vozila i podmetanja bombe

76 pregleda 3 komentar(a)
zapaljen auto, Njemačka, Foto: Youtube screenshot
zapaljen auto, Njemačka, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 19.04.2016. 14:54h

Nikšićka policija procesuirala je pet osoba zbog osnova sumnje da su počinili pet krivičnih djela i to: dva krivična djela uništenje i oštećenje tuđe stvari za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u pokušaju, jedno krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i jedno krivično djelo lažno prijavljivanje, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare samostalni policijski inspektor CB Nikšić Slavko Milić .

"U ovim krivičnim djelima zapaljena su dva vozila od kojih je jedno u privatnom vlasništvu policijskog službenika a u jednom slučaju je na vozilu podmenuta improvizovana eksplozivna naprava za što je osumnjičen prijavilac događaja", istakao je Milić.

On je dodao da je u Naselju pod Trebjesom, u koritu rijeke Gračanice, 29. marta je primijećeno zapaljeno putničko motorno vozilo marke "Pežo 106" hercegnovskih registarskih oznaka.

"Na lice mjesta su izašli službenici CB Nikšić, gdje je tokom uviđaja utvrđeno da je predmetno vozilo u vlasništvu policijskog službenika CB Nikšić, R.M. iz Podgorice, čije je otuđenje kolega prijavio Centru bezbjednosti Podgorica istog dana. Prilikom uviđaja je utvrđeno da je požar podmetnut, dok su sa lica mjesta izuzeti predmeti i tragovi koji su dostavljeni Forenzičkom centru radi vještačenja.", rekao je Milić.

"Službenici Centra bezbjednosti Nikšić su identifikovali lica za koja se sumnja da su počinila navedeno krivično djelo i procesuirali ih krivičnom prijavom državnom tužiocu u ODT u Nikšiću. Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su maloljetna lica F.V rođen 2000. godine, A.K. rođen 1998. godine i S.M. rođen 2000. godine u saizvršilaštvu izvršili krivično djelo koje je od strane državnog tužioca u ODT u Nikšiću kvalifikovano kao uništećenje i oštećenje tuđe stvari koje se goni po službenoj dužnosti", kazao je Milić.

Maloljetnici su, kako je rekao Milić, uz prethodni dogovor, benzinom zapalili auto i pobjegli.

"Daljom obradom došlo se do sumnje da su maloljetni F.V. i A.K. prethodno izvršili i krivično djelo odvoženje vozila, a koje djelo je kvalifikovano od strane nadležnog tužioca", kazao je Milić.

On je rekao i da je policija rasvijetlila i slučaj iz 2013. godine.

"Dana 10. septembra 2013. godine u jutarnjim časovima Dežurnu službu CB Nikšić obavijestio je S.K. iz Nikšića, da je neposredno prije prijavljivanja uočio postavljenu eksplozivnu napravu na putničkom motornom vozilu marke "Zastava 101 25P“, koje je iznajmio od jedne rent a car agencije, a koje je parkirao u toku noći 9/10.septembra 2013. godine ispred stambene zgrade u Njegoševoj ulici u Nikšiću", objasnio je Milić.

Po njegovim riječima, prilikom uviđaja sa lica mjesta izuzeti su tragovi i predmeti koji su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja.

"Nakon dobijenih analiza utvrđeno je da se radilo o improvizovanoj eksplozivnoj napravi veće razorne moći, koja je napravljena da se aktivira daljinskim sistemom aktiviranja, te da je sadržala 228 grama ultrabrizantnog eksploziva pentrita (PETN) koji spada u grupu eksplozivnih supstanci sa najjačim brizantnim sekundarnim dejstvom", istakao je Milić.

Kazao je da su policajci identifikovali osumnjičenog, a radi se o S.K, starom 49 godina iz Nikšića, koji je prijavio ovaj događaj.

"U toku policijsko – tužilačkih akivnosti obezbijeđeni su materijalni dokazi koji upućuju na osnov sumnje da je lice S.K. postavljanjem navedene eksplozivne naprave ispod predmetnog vozila, počinilo tri krivična djela, i to: krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u pokušaju, krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo lažno prijavljivanje, na način što je pokušao dovesti u opasnost živote više lica, kao i imovinu većeg obima, zatim neovlašćeno držao eksplozivne materije, te samom radnjom prijavljivanja događaja inicirao postupanja službenika Uprave policije i nadležnog tužilaštva", kazao je Milić.

Protiv osumnjičenog S.K. je nadležnom tužiocu procesuirana krivična prijava zbog osnova sumnje da je počinio navedena krivična djela.

U trećem slučaju o kojem je govorio Milić, ističe se da je Dežurnoj službi CB Nikšić, 15.januara 2016. godine, R.M. iz Nikšića prijavio da mu je u toku noći 14/15.januara 2016 godine ukradeno vozilo „VW Golf 2“ bijele boje, nikšićkih registarskih oznaka, koje je bilo parkirano i zaključano na parking prostoru ispred zgrade gdje je nastanjen.

"Policija je kao lice osumnjičeno da je počinio krivično djelo identifikovala maloljetnog D.T, rođenog 1998. godine. Sumnja se da je D.T, nakon što je ukrao navedeno vozilo, na istom podmetnuo požar, od čijeg dejstva je na vozilu nastala totalna materijalna šteta, čime je počinio krivično djela djela teška krađa i krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", kazao je Milić.

Krivična prijava protiv D.T. je nadležnom tužiocu procesuirana u redovnom postupku.

Bonus video: