Akcija "Lanac/Big Devil": 16 osoba osumnjičeno za krijumčarenje droge

„Krivičnom prijavom koju je policija u ponedeljak, shodno nalogu tužioca, podnijela nadležnom Specijalnom tužiocu, obuhvaćeni su Ž.K (39) i M.K (34) iz Bijelog Polja, D.V. (53) i E.Š. (37) iz Nikšića i M.Š. (36) i V.S. (27)iz Berana“, saopštila je Popović i dodala da se traže Ž.K. i M.K, dok su D.V. E.Š. M.Š. i V.S. uhapšeni
213 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 15:04h

U Crnoj Gori i Hrvatskoj je, u međunarodnoj akciji „Lanac“ /Big devil/, 16 osoba osumnjičeno da su kao kriminalna organizacija krijumčarili opojne droge, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je u izjavi za javnost kazala savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije, Tamara Popović, službenici crnogorske policije su, u koordinaaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori i u saradnji sa policijom i nadležnim tužilaštvom Hrvatske, u ponedeljak realizovali višemjesečnu međunarodnu policijsku akciju koja je na crnogorskoj teritoriji sprovođena pod kodnim nazivom „Lanac“ a u Hrvatskoj pod nazivom „Big devil“.

Popović je objasnila da je ta međunarodna akcija bila usmjerena na otkrivanje, suzbijanje i presijecanje lanca međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Ona je rekla da je, tokom njenog sprovođenja na teritoriji obje države, u više pojedinačnih zaplijena u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pronađeno i oduzeto ukupno oko 87 kilograma različitih vrsta opojnih droga, prvenstveno marihuane.

„Krivične prijave su podnijete protiv ukupno 16 osoba – šest u Crnoj Gori i deset u Hrvatskoj“, rekla je Popović.

Ona je precizirala da je, od tih šest osoba u Crnoj Gori, uhapšeno njih četiri (po dvoje na području Berana i Nikšića).

Popović je dodala da će za dvije osobe biti raspisana potjernica, jer se, shodno podacima kojima raspolažu, ne nalaze u Crnoj Gori.

„Krivičnom prijavom koju je policija u ponedeljak, shodno nalogu tužioca, podnijela nadležnom Specijalnom tužiocu, obuhvaćeni su Ž.K (39) i M.K (34) iz Bijelog Polja, D.V. (53) i E.Š. (37) iz Nikšića i M.Š. (36) i V.S. (27)iz Berana“, saopštila je Popović i dodala da se traže Ž.K. i M.K, dok su D.V. E.Š. M.Š. i V.S. uhapšeni.

Prema njenim riječima, policijski službenici su protiv tih šest osoba u ponedeljak nadležnom Specijalnom tužiocu, po njegovom nalogu, podnijeli krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je Ž.K. počinio krivična djela stvaranje kriminalne i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Popović je kazala da se D.V. M.K. E.Š. M.Š. i V.S. krivičnom prijavom na teret stavlja osnov sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Policijsko – tužilačke aktivnosti sprovedene višemjesečnim sadejstvom nadležnih organa obje države ukazuju na sumnju da su ove osobe, kao kriminalna organizacija, iz Crne Gore u Hrvatsku u dužem periodu krijumčarila opojne droge, prvenstveno marihuanu“, navela je Popović.

Ž.K. je, kako se sumnja, bio organizator te kriminalne grupe, dok je ostalih pet osoba bili članovi te grupe, a svoje kriminalne aktivnosti u krijumčarenju narkotika sprovodili su zajedno sa kriminalnom organizacijom u Hrvatskoj.

„Sve osobe za koje se sumnja da su učestvovale u ovom krijumčarskom lancu u Crnoj Gori i Hrvatskoj su identifikovana i procesuirana“, dodala je Popović.

Ona je objasnila da su, pretresom kuća i drugih prostorija osumnjičenih osoba u Crnoj Gori, u kući M.Š. pronađeni platneni džak u kojem se nalazilo osam pvc paketa sa sasušenom biljnom materijom zelene boje, ukupne težine 8,2 kilograma, za koju je preliminarnom analizom utvrđeno da se radi opojnoj drogi marihuana.

Pretresom kuća, navela je Popović, pronađen je i pištolj marke Crvena Zastava, sa okvirom i tri metka, bez oružnog lista, za koji se sumnja da pripada M.Š.

Ona je dodala da je, prilikom pretresa stana i drugih prostorija Ž.K. i M.K, pronađena kesa u kojoj su se nalazili nepoznata praškasta materija bijele boje bruto mase 74,9 grama čiji će se sastav utvrditi, pištolj marke CZ cal 7,62mm sa oružnim listom kojem je istekao rok važenja i 29 komada municije cal. 7,62mm i osam patrona lovačke municije.

„Realizacija akcije „Lanac“ i procesuiranje 16 osoba na crnogorskoj i hrvatskoj teritoriji, zbog međunarodnog krijumčarenja droga odnosno marihuane, predstavlja još jednu potvrdu kontinuiranih kvalitetnih aktivnosti sa konkretnim rezultatima koje crnogorska policija, u koordinaciji sa tužilaštvom, sa inostranim partnerima sprovodi na polju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja narkotika“, saopštila je Popović.

Ona je kazala da su uhapšene osobe na crnogorskoj teritoriji sprovedene Specijalnom tužiocu koji im je nakon saslušanja odredio zadržavanje u policijskim prostorijama do privoda sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici.

„Oduzeta droga, oružje i ostali predmeti će biti upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja“, zaključila je Popović.

Galerija

Bonus video: