"Leptir" premijerno 26. aprila: Obračun sa sobom kroz intimu porodice

Tekst se bavi životom u maloj sredini i problemima porodice, a porodica je tema kojom će se Zetski dom baviti naredne tri godine, budući da je ovaj teatar dobitnik prestižne nagrade EU Creative Europe , a “Leptir” je dio nagrađene priče
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 10:42h

Ovogodišnji dramski segment MIT festivala u Kraljevskom pozorištu Zetski dom otvoriće predstava “Leptir” 26. aprila. Predstavu je režirao Andraš Urban, jedan od najpriznatijih reditelja, dobitnika najznačajnijih priznanja u regionu i Evropi, po tekstu Aleksandra Radunovića. Uloge tumače: Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. Dramaturg predstave je Rajko Radulović, muziku potpisuje Aleksandar Radunović. Komad „Leptir“ bazira se na dramskom tekstu Aleksandra Radunovića koji je na nultom MIT Festu žiri publike proglasio najboljim, u okviru takmičarskog “promo” segmenta koji se sastojao od čitanja drama mladih stvaralaca iz Crne Gore.

Tekst se bavi životom u maloj sredini i problemima porodice, a porodica je tema kojom će se Zetski dom baviti naredne tri godine, budući da je ovaj teatar dobitnik prestižne nagrade EU Creative Europe , a “Leptir” je dio nagrađene priče.

“Reditelj predstave vjeruje da će publika u Crnoj Gori, koja već poznaje tekstopisca, doživjeti Radunovića na jedan potpuno novi način jer drama 'Leptir' predstavlja priču o žestokom obračunu sa samim sobom , kroz intimu porodice, priču koja se dešava u najintimnijem ljudskom prostoru-porodici i preko te porodice razgolićava određene segmente društva, kako javni prostor ulazi u našu intimu , kako postaje sve eksplicitno”, zaključuje Urban.

Tekst otvara niz pitanja, vezanih kako za Crnu Goru, tako i bilo koji drugi kraj svijeta.

“To je prije svega nedostatak komunikacije, pitanje morala, ljubavi, uskraćenosti. Jako teška pitanja i u tom smislu mislim da je tekst izuzetno angažovan, bitan za Crnu Goru, ali i postoje opšta mjesta. Sve porodice iz bilo koje države mogu da prepoznaju probleme koji su tretirani u tekstu”, smatra dramaturg predstave Rajko Radulović.

Tekst otvara bolna pitanja porodice kao najintimnijeg prostora, ali i prostor da svi razmislimo o svom pristupu problemima koji jesu u porodici, ali i postaju problemi cijelog društva ukoliko je apatija jedini odgovor na njih. “Mi svakoga dana slušamo iz raznih soba, iz raznih stanova, i viku i graju i tuču , a nismo spremni ni da reagujemo kao civilizovano društvo, da prijavimo, da stanemo na kraj kao individualci. Da preuzmemo odgovornost”, kazao je Srđan Grahovac, u predstavi koja će, uvjeren je on, prikazati ogoljenu istinu.

“U ovom komadu ima dosta toga da se vidi, da se pljusne u lice onako iskreno, otvoreno, mislim da će to Andraš Urban uraditi vrlo eksplicitno i dati nam do znanja da nemamo kud da bježimo”, smatra Grahovac.

Na programu MIT-a domaće i gostujuće predstave, koncerti

Ove godine MIT sačinjavaju mnogi kvalitetni programi. Publika će imati priliku da pogleda predstave Zetskog doma “Leptir”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda“, predstave CNP-a i Gradskog pozorišta Podgorica. Publika MIT-a uživaće u predstavama iz regiona i Evrope, među kojima su monodrama “Kabul” Narodnog pozorišta Beograd, “Konferencija ptica” - Glej Ljubljana, “Moje dete” - Beogradsko dramsko pozorište, koncerte violiniste Stefana Milenkovića, Milice i Marije Vicković, Josipe Lisac.

Na repertoaru Kraljevskog teatra tokom MIT festa 2016. na ći će se i predstave: “Pismo” danskog teatra Paolo Nani, “Voz” Zvezdara teatra iz Beograda, premijera “Porodica sjećanja” čuvene španske trupe “Fura dels Baus”.

Dedovićeva : Brisanje granica i barijera u glavi i u geografiji

Festival MIT kreće nekoliko dana prije premijere “Leptira”, a otvoriće ga nezavisna organizacija sa Cetinja - The books of knjige 20. aprila. Festival će trajati do polovine juna, a zatvoriće ga takođe Buksovci.

“MIT je specifičan festival zbog koncepta i suštine. Ideja vodilja nisu nagrade, niti takmičenje . Ideja su teatarska okupljanja, vraćanje korijenima kulture i drevnom pozorištu antičke Grčke, zajedništvo u lijepom, bolji čovjek i društvo”, saopšteno je iz Zetskog doma.

“Kraljevsko pozorište Zetski dom ulazi u misiju udruživanja, brisanja granica i barijera i u glavi i u geografiji, oblikovanja novog modela kulturnog čovjeka. Čovjeka koji misli, osjeća, voli, bori se, živi život slobodnim osjećanjem za igru. Želimo se vratiti korijenima smisla kulture, bez zamajavanja modernim floskulama, ili trkom za kičom, propagandama, površnim ili prepametnim. Želimo se vratiti svetkovini teatarskih okupljanja kojima zajedno imamo jedan cilj - i publika, i stvaraoci-ujedinjeno kulturno društvo koje se opire i reći: da, učinili smo mali korak za bolje društvo, igru, pamet, mir i zadovoljstvo. To su razlozi za naš MIT Festival. Zato želimo da MIT traje što duže, bez egoistične želje za takmičenjem i osvajanjem nagrada, želimo samo da osvojimo jedno - svi zajedno da osvojimo naš prostor za stvaranje boljeg čovjeka i društva”, kazala je Lidija Dedović, umjetnička direktorica Zetskog doma.

Galerija

Bonus video: