Fani i Aleksandar: Nova serija na TV Vijesti

Iako u svim Bergmanovim djelima postoje aluzije na njegov život, Fani i Aleksandar je pravi autobiografsko ostvarenje. On se sjeća mnogih događaja iz svoje mladosti, prepričavajući ih kroz izmišljenu porodicu Ekdahl
53 pregleda 0 komentar(a)
Fani i Aleksandar, Foto: TV Vijesti
Fani i Aleksandar, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 19.04.2016. 10:02h

Petodjelna televizijska saga slavnog reditelja s početka 20. vijeka. Aleksandar i Fani su djeca poznatog švedskog reditelja Oskara. Njihova majka Emili je poznata glumica u pozorištu pa je njihovo djetinjstvo prožeto odlascima na predstave, a Božić gotovo jedina prilika kad se tradicionalno okuplja cijela porodica.

Nakon što njihov otac iznenada umre, majka se preuda za Isaka, mjesnog biskupa, strogog i rigoroznog muškarca. Djeca od početka pokazuju odbojnost prema očuhu i novom domu, ali on će im ipak kasnije pružiti toplinu i utjehu...

Iako u svim Bergmanovim djelima postoje aluzije na njegov život, Fani i Aleksandar je pravi autobiografsko ostvarenje. On se sjeća mnogih događaja iz svoje mladosti, prepričavajući ih kroz izmišljenu porodicu Ekdahl.

Ovo Berganovo ostvarenje je kasnije adaptirano za bioskopsko prikazivanje pa je film, među brojnim drugim nagradama, 1984. godine osvojio četiri Oskara: za najbolji strani film, fotografiju, kostime i scenografiju.

U glavnim ulogama: Kristina Adolfson, Erland Jozefson, Pernila August...

Seriju "Fani i Aleksandar" gledajte utorkom od 20 sati, samo na TV Vijesti.

Bonus video: