Saobraćajna policija se žalila Vladi: Smetaju i štićene ličnosti

U junu, julu i avgustu 2015. evidentirano je 2.098 neispravnih automobila u Crnoj Gori
63 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2016. 19:54h

Saobraćajna policija požalila se Vladi da njihov rad opterećuje to što svakodnevno moraju da obezbjeđuju i prolazak štićenih ličnosti.

To piše u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za 2015. godinu.

“Rad saobraćajne policije svakodnevno opterećuje izvršavanje zadataka koji nijesu u najtješnjoj vezi sa bezbjednošću saobraćaja, a to su vrlo česta angažovanja za pratnju štićenih ličnosti, pratnja vanrednih transporta, obezbjeđivanje javnih skupova, kao i sportskih i kulturnih manifestacija.

Tu je i pružanje poziva i raznih pisama strankama u postupku, kao i drugi zadaci koji značajno opterećuju i onako limitirana tehnička sredstva i ljudske resurse”, piše u odjeljku - ocjena stanja u izvještaju Uprave policije.

Taj izvještaj predstavljen je na posljednoj sjednici Vlade Crne Gore - 24. marta.

Usluge saobraćajne policije svakodnevno koriste štićene ličnosti među kojima prednjače članovi Vlade i premijer Milo Đukanović, kojem se oslobađa saobraćajni prostor i kad ide na kafu i šišanje.

Policija aktivira četiri stepena zaštite prilikom transporta državnih zvaničnika iz zemlje i inostranstva, te lica sa Interpolovih potjernica kojima je ugrožena bezbjednost.

Pod prvim - najzahtjevnijim stepenom za saobraćajnu policiju se podrazumijeva da se na trasi kretanja štićene ličnosti ne dozvoli da uđe nijedno vozilo i da sve bočne ulice moraju biti pokrivene, dok se podaci o trasi čuvaju u tajnosti.

Primjera radi, prvi stepen zaštite korišćen je u maju 2011. godine kada je u posjeti Crnoj Gori bio tada bivši američki predsjednik.

I pored svih tih opstrukcija u Izvještaju Uprave policije se navodi da je saobraćajna policija uspješno realizovala sve planirane aktivnosti “i pored objektivnih i subjektivnih faktora, koji su negativno uticali na segmente rada kad je u pitanju oblast bezbjednosti saobraćaja”.

“Uzrok najvećeg broja saobraćajnih nezgoda je ljudski faktor, zatim put i stanje puta, dok je na trećem mjestu stanje ispravnosti vozila”, piše u izvještaju policije.

Saobraćajna policija u prošloj godini napisala je 1.856 prekršajnih prijava protiv osoba koje su tokom vožnje koristile mobilni telefon.

Broj prijava po tom saobraćajnom prekršaju smanjen je u odnosu na 2014. godinu kad su saobraćajni policajci napisali 2.691.

U saobraćaju ima i veliki broj učesnika koji upravljaju vozilom bez odgovarajuće saobraćajne dozvole (kategorije).

Za taj prekršaj u 2015. napisane su 3.764 prijave, što je za 600 prijava više nego 2014. godine.

Policija najviše kažnjava zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Samo u prošloj godini napisano je 61.885 prijava.

“Insistiranjem na poštovanju ove zakonske odredbe, direktno se utiče na smanjenje i broja i intenziteta povreda.

Veliki broj evidentiranih vozača da upravljaju bez sigurnosnog pojasa ukazuje na to da vozači na crnogorskim putevima još nisu u potpunosti shvatili i prihvatili korišćenje sigurnosnog pojasa kao potrebu već kao obavezu”, saopšteno je iz policije.

Policija je posebno bilježila podatke u ljetnjoj turističkoj sezoni (jun, jul i avgust mjesec), kada je povećana frekvencija saobraćaja.

Za 44,3 odsto u tom tromjesečju u prošloj godini uvećan je broj neispravnih vozila u saobraćaju, u odnosu na ljeto 2014.

U junu, julu i avgustu 2015. evidentirano je 2.098 neispravnih automobila u Crnoj Gori, a godinu ranije 1.454.

Od 20 motocikala, bila u funkciji samo tri

U Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima piše i da rad saobraćajne policije otežava to što izrada modula za privremeno oduzete vozačke dozvole i geografsko pozicioniranje mjesta saobraćajne nezgode nije realizovana u potpunosti.

Problem patrolnih vozila riješen je tokom maja 20 15. godine nabavkom 67 novih patrolnih vozila, za potrebe saobraćajne policije.

“Trenutno su u upotrebi četiri presretača u Grupi policije za bezbjednost saobraćaja, od čega su dva opremljena zastarjelim sistemima za evidentiranje prekršaja u pokretu, dok su druga dva vozila nabavljena tokom 20 13. godine i opremljena su sistemima najnovije generacije”, piše u izještaju.

Dodaje se da su od 20 motocikala, sa kojima je saobraćajna policija raspolagala 20 03. godine, u upotrebi samo tri.

Ostali su rashodovani, što otežava rad policije naročito u ljetnjim mjesecima.

“U decembru 20 15. godine nabavljena su četiri nova motocikla marke ’BMW 1200 RT’, dok je još jedan takav model nabavljen putem donacije.

Time je djelimično riješen problem nedostatka motocikala velike radene zapremine”, navode iz policije.

Dodaje se da je u planu da se u 2016. godini nabavi još devet motocikala manje radne zapremine, čime bi se taj problem dugoročno riješio.

Galerija

Bonus video: