Ispitivanje navika i različitih stanja

Akue je protekle godine bio obuhvaćen rezidencijalnim programom Dukley European Art Community
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2016. 12:25h

Izložba radova Anatolija Akue, umjetnika koji već izvjesno vrijeme živi i stvara u Crnoj Gori, otvorena je juče u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanije). Akue je protekle godine bio obuhvaćen rezidencijalnim programom Dukley European Art Community, kada je izveo niz street-art radova na objektima u Crnoj Gori: u Dukley Gardens u Budvi, na zgradi Jugooceanije u Kotoru, u Domu revolucije u Nikšiću, itd.

“Ovoga puta, Akue izlaže, za jednog street-artistu neobične, apstraktne radove, pod nazivom 'Diskurzivni um', u kojima je zapravo nastojao da vizualizuje ono što se u lingvističkoj teoriji imenuje kao 'diskurzivna riječ'. Primjeri takvih riječi, u govornom jeziku su, npr: 'istovremeno', 'ipak', 'najprije', 'nadalje', 'bez daljnjeg', 'možda', 'čak', 'jedino', 'po mome mišljenju', 'mislim', 'drugim riječima', 'ukratko', 'srećom', itd, i one imaju veoma važnu pomoćnu funkciju u komunikaciji”, približio je izložbu Akue, istoričar umjetnosti Petar Ćuković.

“Diskurzivna riječ je termin koji se češće može sresti u psihologiji i u istočnjačkim svjetonazorima, koji opisuje stanja uma i sisteme vrednovanja onoga što se dešava. U slučaju ove izložbe - to je ispitivanje navika i različitih stanja u vrijeme kreativnih procesa tokom stvaranja radova i prikazivanje tih ispitivanja u apstraktnim kolorističkim odnosima. Ovaj projekat je bio moguć samo zahvaljujući povoljnim okolnostima koje su se pojavile u vezi sa preseljenjem u Crnu Goru: mirniji tempo života, veća posvećenost sitnicama, pojava distance u odnosu na navike iz prethodnog perioda života. Ova izložba nije tipična za mene, na njoj skoro da ne postoji forma - ono čime sam se bavio tokom 18 godina”, opisuje svoju izložbu umjetnik. On dodaje da savremenim umjetnicima, ili ljudima čije stvaralaštvo karakterišu stare slikarske tradicije, ovi radovi se mogu učiniti sasvim običnim u granicama savremenosti, ali za čovjeka koji je do toga došao iz sasvim drugačije kulture (grafiti i street-art) “korak od oblika ka bezobličnome predstavlja veliki skok”.

Galerija

Bonus video: