Na otvaranju kultni film “Ubiti pticu rugalicu”

Biće prikazana četiri filma inspirisana djelima svjetske književnosti, biće održana od 18. do 21. aprila u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”
96 pregleda 0 komentar(a)
"Ubiti pticu rugalicu", Foto: Guim.co.uk
"Ubiti pticu rugalicu", Foto: Guim.co.uk
Ažurirano: 18.04.2016. 10:41h

Revija ”Svjetska književnost na filmu”, u okviru koje će biti prikazana četiri filma inspirisana djelima svjetske književnosti, biće održana od 18. do 21. aprila u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”.

Nastao po istoimenom romanu američke spisateljice Harper Li, a u režiji Roberta Maligana film “Ubiti pticu rugalicu” (1962) otvoriće reviju večeras u sali DODEST u 20 sati. Film govori o sazrijevanju, a ujedno donosi i priču o pravdi i borbi za prava crnaca u Alabami ranih tridesetih godina.

Baziran na istoimenom romanu italijanskog autora Umberta Eka film reditelja Žan-Žak Anoa “Ime ruže” (1986) biće prikazan sjutra veče. Šon Koneri kao glavni lik ovog filma nas vraća u mračni srednji vijek i vrijeme okrutne inkvizicije. Ekranizacija poznatog romana Fransoa Sagana film “Dobar dan tugo” (1958) reditelja Ota Premingera biće prikazan u srijedu, 20. aprila, dok će reviju u četvrtak, 21. aprila, zatvoriti film “U potrazi za Ričardom” (1996) u kojem se Al Paćinopojavljuje u ulozi reditelja i glumca. U okviru ove neobične “filmske diskusije” Al Paćino je tragajući za korijenimaŠekspirove genijalnosti intervjuisao sve od slučajnih prolaznika, preko stručnjaka pa sve do proslavljenih glumaca. Svi filmovi biće prikazivani u sali DODEST-a od 20 sati. Ulaz je besplatan.

Bonus video: