Nadležni skrivali da im je utekao zatvorenik

Akcija za ljudska prava (HRA) došla je do podatka da je od 1993. do 2015. godine iz Kotorske bolnice pobjeglo najmanje sedam pritvorenika
221 pregleda 17 komentar(a)
zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 18.04.2016. 08:50h

Nadležni su više od mjesec dana skrivali od javnosti da je pritvorenik Zoran Vukčević (31) pobjegao iz Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru 11. marta ove godine, gdje je bio poslat iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (ZIKS).

O bjekstvu bio upoznat sud i policija, koja je za njim raspisala nacionalnu potjernicu.

Prema pouzdanim informacijama "Vijesti", Vukčević je 13. aprila uhapšen kod Cetinjskog manastira. Ipak, policija do danas zvanično nije obavijestila javnost o tom hapšenju.

Vukčević je u ZIKS-u bio na izdržavanju zatvorske kazne od sedam godina i pet mjeseci zbog krivičnih djela teške krađe počinjenih na teritoriji Cetinja. On je u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru poslat zbog problema sa konzumiranjem droga.

Nakon sprovedenih brojnih operativnih radnji, cetinjski inspektori došli su do podatka da se Vukčević nalazi na teritoriji opštine Cetinje, gdje se vratio svom starom ilegalnom zanatu - teškim krađama.

U neposrednoj blizini Cetinjskog manastira Vukčević je primijećen 13. aprila. Uočeno je da je bjegunac pustio bradu, kako ne bi bio prepoznat.

Kad je ugledao policajce počeo je da bježi uz brdo, ka šumi. Ipak, ubrzo je uhvaćen i stavljene su mu lisice.

Daljom obradom predmeta, policija je došla do saznanja da je Vukčević u periodu od 1. do 13. aprila počinio pljačku na štetu Bosiljke Krivokapić. Obio joj je kuću iz koje je pokrao zlatni i srebreni nakit, lap-top kao i druge vrijedne stvari.

Vukčević se ni tu nije zaustavio, tako da je u istom periodu opljačkao i Stanislavu Ostojić, od koje je ukrao srebro i zlato ali i alkoholna pića.

Osumnjičeni je predat zamjeniku osnovnog državnog tužioca na Cetinju Dušku Milanoviću, koji je kvalifikovao krivično djelo.

Obezbjeđenje Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru vrlo je problematično. Akcija za ljudska prava (HRA) došla je do podatka da je od 1993. do 2015. godine iz te ustanove pobjeglo najmanje sedam pritvorenika.

Izvršna direktorka HRA, Tea Gorjanc Prelević 5. juna ove godine, zbog nedovoljne brige države, poslala je dopis ministru pravde Zoranu Pažinu u kojem je apelovala da resor na čijem je čelu pod hitno preuzme brigu o obezbjeđenju Odjeljenja sudske psihijatrije u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru.

“Uočili smo i da se nekim osobama, za koje ZIKS navede u dopisu da postoji opasnost od bjekstva, dozvoljava ograničena šetnja samo u malom dvorištu Odjeljenja, zato što uprava bolnice ne može adekvatno da ih obezbijedi”, navela je Gorjanc Prelević.

Bonus video: