Podgorica: Oko 600 ulica bez imena

U međuvremenu, građani bezimenih ulica i dalje će se suočavati sa istim problemima. Ako im je za utjehu i predstvništvo kineske kompanije CRBC koja gradi naš autoput je bez adrese
338 pregleda 8 komentar(a)
Podgorica, Foto: Printscreen (YouTube)
Podgorica, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.04.2016. 19:22h

U Podgorici je čak preko 600 ulica bez imena. Njihovi stanovnici zbog toga se suočavaju s problemima – od onih manjih s poštarima i taksistima do toga da možda neće moći dobiti poziv da glasaju na izborima.

U opoziciji smatraju da je to nedopustivo stanje i tvrde da bi gradska vlast morala da ubrza proceduru davanja imena.

Iz glavne Dalmatinske ulice u Podgorici možete skrenuti u nekoliko sporednih. Sa istim imenom ili bez njega. To je dugo vremena zbunjivalo i Slobodana Tomovića koji ovdje živi kao podstanar već tri godine.

"Ova je komplet Dalmatinska 180, znači sve ove kući iza nas su na taj broj, to znači da ova sporedna ulica nema naziv, nema ime", kazao je Slobodan Tomović.

Poštar je kaže Slobodan naučio da su u ovoj ulici, koja je po glavnoj u narodu dobila ime Dalmatinska, sve kuće sa istim brojem. Problem međutim imaju sa taksistima.

"Dođu pa pitaju, jer ne znaju, jer svi kažu Dalmatinska 180, pa ne zna u koju kuću da ide, ima tu 20-30 kuća", kazao je Tomović

Na teritoriji Glavnog grada bez imena je 628 ulica. Kako nam je saopšteno iz službe za odnose sa javnošću sve te ulice su apsolutno funkcionalne, a određeni broj tako funkcioniše kako kažu i decenijama.

To je kaže, Vladimir Vujović, član Savjeta za imenovanje ulica u Glavnom gradu, nedopustivo stanje.

"Ja kao član Savjeta imam info da u Podgorici u tom užem jezru ima tu nekih 370-400 ulica u samom jezgru grada koje nemaju ime. To naprosto koči normalno funkcionisanje. Brojni su problemi i taj postupak se mora ubrzati", kazao je Vladimir Vujović iz Demokratske Crne Gore.

Osim velikog broja ulica bez imena, preko 20 hiljada objekata u Podgorici je i bez broja, kaže odbornik Demosa Goran Radonjić.

"Postoji sekretarijat za komunalne poslove, postoji Savjet za imenovanje, postoji neprekinuta vlast dakle ništa joj nije smetalo da se time pozabavi. Nama je sada kao jedna od ključnih prepreka da se primijeni odluka o mjesnim zajednicama navedena ova stvar da se ne znaju ulice pa se ne znaju ni mjesne zajednice. To dok nije bilo nove odluke nije bilo problema", kazao je Goran Radonjić iz Demosa.

Pošto se bliže izbori procedura imenovanja ulica mora se ubrzati, smatraju u opoziciji.

"S ozbzirom da postoji zakonska obaveza da se svaki birač mora obavijestiti o mjestu glasanja, to nije jedna ili dvije ulice, to je ogroman broj i ta zakonska obaveza se teško može ispuniti. Ova obaveza je neostvraljiva ili vrlo teško ostvarljiva", kazao je Vujović.

A od inicijative do predloga odluke o imenovanju ulice put je dug, ali bi mogao biti brži.

“To je stalna priča o tromosti administracije, o neodgovornsti za rešavanje ovog problema. Ako se identifikuje ovakav problem i ako se konstatuje da u Podgorici ima toliko bezimenih ulica onda neko mora biti odgovoran za to. Počev od najodgovornijeg u gradu do onog čiji je to posao. Ovo se ne smije odgađati“, kazao je Vujović.

U međuvremenu, građani bezimenih ulica i dalje će se suočavati sa istim problemima. Ako im je za utjehu i predstvništvo kineske kompanije CRBC koja gradi naš autoput je bez adrese.

"Izvinite ali ja ne znam ime ove ulice. Naše kancelarije su ovdje malo niže", kazao je Tai Un

Bonus video: