Državljani Sirije i Turske uhapšeni zbog krijumčarenja 200 kilograma kokaina i oružja

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije, Tamara Popović je navela da su crnogorska policija i agencija DEA, zajedno sa crnogorskim tužilaštvom, preduzimali aktivnosti u međunarodnom predmetu „Lovac“ od septembra prošle godine.
2 komentar(a)
kokain, Foto: Shutterstock
kokain, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2016. 16:21h

Državljani Sirije i Turske Saber Karič (49) i Gezer Memet (48) uhapšeni su na teritoriji Crne Gore zbog sumnje da su prokrijumčarili 200 kilograma kokaina i oružja.

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije, Tamara Popović je u izjavi za javnost navela crnogorska policija je, u saradnji sa službenicima Agencije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za suzbijanje droge – DEA, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužioca u Crnoj Gori, realizovala višemjesečni međunarodni predmet „Lovac“.

Ona je objasnila da su, u okviru tog predmeta, na teritoriji Crne Gore uhapšeni S.K. i G.M.

Popović je navela da su te dvije osobe identifikovane, locirane i, nakon izviđajnih mjera i radnji, danas uhapšene.

„Oni se nalaze u ekstradicionom pritvoru budući da su uhapšeni na osnovu naloga za hapšenje raspisanog od Okružnog suda SAD-a – Južni distrikt Njujork, zbog osnova sumnje da su na međunarodnom nivou prokrijumčarili 200 kilograma kokaina i počinili međunarodno krijumčarenje oružja“, kazala je Popović.

Ona je dodala da ta krivična djela nijesu počinjena na teritoriji Crne Gore, već u SAD-u i drugim državama.

Popović je navela da su crnogorska policija i agencija DEA, zajedno sa crnogorskim tužilaštvom, preduzimali aktivnosti u međunarodnom predmetu „Lovac“ od septembra prošle godine.

Kako je pojasnila, od tog perioda prikupljani su dokazi koji ukazuju na sumnju da su se S.K. i G.M. bavili nabavkom i krijumčarenjem velikih količina razornog oružja i droge kokain, za potrebe kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem opojnih droga na međunarodnom nivou i djeluje u Meksiku, SAD-u i zemljama Zapadne Evrope.

„Ova međunarodna istraga nastavak je uspješne saradnje crnogorske policije sa američkom agencijom DEA i predstavlja još jednu potvrdu profesionalnog i partnerskog odnosa naše policije i ove agencije u zajedničkoj borbi protiv savremenih oblika međunarodnog kriminala“, poručila je Popović.

Ona je podsjetila da je crnogorska policija, zajedno sa agencijom DEA i u saradnji sa rumunskom policijom, a u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, na teritoriji Crne Gore u decembru 2014. godine uhapsila dva rumunska i jednog italijanskog državljanina, koji su se potraživali međunarodnom potjernicom NCB Interpol Vašington, na osnovu naredbe izdate od Okružnog suda u SAD-u – Južni distrikt Njujork.

„Oni su se potraživali radi krivičnog gonjenja u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi u SAD-u, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju“, objasnila je Popović.

Ona je ukazala da se njima optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta Njujork stavlja na teret da su, kao međunarodni krijumčari oružja, stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji.

„Oni su ekstradirani SAD-u u februaru 2015. godine“, dodala je Popović.

Bonus video: