Ubistvo Dojčlendera: Ima li dokaza za osudu optuženih?

Lakić je podsjetila da je Stošić detaljno ispričao da je 7. februara 2005. godine Gondi metalnom šipkom udario Dojčlendera u glavu i usmrtio, a zatim su zajedno sjekirom i testerom iskidali djelove tijela, spakovali i čamcem se odvezli i bacili u more
77 pregleda 0 komentar(a)
Rade Stošić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rade Stošić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.04.2016. 16:04h

Tužiteljka Ljiljana Lakić u ponovljenom suđenju zatražila je da se Rade Stošić i Gondi Kristijan osude zbog ubistva njemačkog državljanina Klausa Dojčlendera.

Lakićeva je ocijenila da je to dokazano još priznanjem Stošića.

Krivično vijeće sudije Vladimira Novovića presudu će objaviti 9. maja u podgoričkom Višem sudu.

Lakić je podsjetila da je Stošić detaljno ispričao da je 7. februara 2005. godine Gondi metalnom šipkom udario Dojčlendera u glavu i usmrtio, a zatim su zajedno sjekirom i testerom iskidali djelove tijela, spakovali i čamcem se odvezli i bacili u more.

Ona je dodala da je optuženi u istrazi rekao da je motiv ubistva koristoljublje, odnosno prodaja stana od 105 kvadrata u Drobnom pijesku...

Stošić je, međutim, na suđenju rekao da nema veze sa ubistvom i da mu je sve namjestila policija.

“Jasno je da su ga ubili radi nesmetane prodaje stana, a zatim i da Gondi vrati kredit. Brat pokojnog Dojčlendera je kazao da je motiv ubistva koristoljublje i da mu je brat Klaus rekao da ga Stošić potkrada i da namjerava da ga napusti”, kazala je tužiteljka.

Stošićev branilac, advokat Miodrag Bojanić rekao je da optužnica nije ponudila jasne i čvrste dokaze da su okrivljeni ubili Njemca.

“Nije utvrđen način i mjesto nastanka smrti Dojčlendera. Nema odgovora na pitanje kako je leš nađen nakon 40 dana na ostrvu Mljet u Hrvatskoj, niti kako je utvrđen uzrok smrti. Sud ne može da utvrdi na koji način je Dojčlender ubijen, kao ni uzrok smrti. Optužnica se temelji jedino na Stošićevom priznanju, ali ono nije dokazano”, kazao je Bojanić.

I advokat Dragoljub Đukanović tražio je od suda da se Gondi oslobodi optužbe, rekavši da optužnica nije dokazana.

Stošić: Priznao sam ubistvo pod torturom

„Ja Rade Stošić demantujem da sam ubio Klausa Dojčlendera.

Prošao sam poligraf 2005, da bi me uhapsili 2010, i pod policijskim pritiskom, iznudom i torturom sam morao da priznam da sam kriv za ubistvo.

Nevin sam. Ovo sada izjavljujem samovoljno i bez torture“, kazao je okrivljeni u završnoj riječi.

Bonus video: