Povodom 75 godina od smrti narodnih heroja Spasića i Mašere: Izložba "Čast nema cijenu"

Izložbu će svečano otvoriti komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković
99 pregleda 2 komentar(a)
Izložba, Čast nema cijenu, Foto: Siniša Luković
Izložba, Čast nema cijenu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.04.2016. 11:44h

U znak sjećanja i obilježavanja 75 godina od herojske smrti mornaričkih oficira Milana Spasića i Sergeja Mašere, izložba sačuvanih eksponata i fotografija sa potonulog razarača "Zagreb", pod nazivom "Čast nema cijenu!" biće otvorena u subotu 16. aprila u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, sa početkom u 18 sati.

Izložbu će svečano otvoriti komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Centralno mjesto postavke zauzima dio pramca potonulog razarača "Zagreb", kao i brodski i lični predmeti nađeni na mjestu stradanja i pogibije Spasića i Mašere.

Dok su se 17.aprila 1941, niz lovćenske serpentine spuštale kolone italijanske vojske ka Boki Kotorskoj, Spasić i Mašera nisu željeli da se predaju u ruke neprijatelju i odbili su da izvrše naređenje Komande Flote da se jugoslovenski ratni brodovi neoštećeni predaju Italijanima. Zbog toga su njih dvojica odlučili da razarač "Zagreb" dignu u vazduh, žrtvujući pritom svoje živote kao najveći izraz prkosa neprijatelju i nepriznavanja sramne kapitulacije.

Istorijski kontekst vremena u kom se herojski događaj odigrao, biće prezentovan na izložbi i kroz uniforme, medalje i vojnu opremu Drugog svjetskog rata. Tokom izložbe na ekranu će se emitovati francuski film "Les Flammes sur l’Adriatique" (Vatre nad Jadranom) iz 1968, koji je romansirana verzija događaja sa potrapanjem razarača "Zagreb", a scenario za ovaj film pisao je jedan od najvećih pisaca sa ovih prostora - Meša Selimović.

Svaki posjetilac izložbe će na dar dobiti prigodnu razglednicu, a na jesen se planira i izdavanje posebne markice posvećene ovom jubileju.

Pored domaćina – Zborke pomorsog nasljeđa Porto Montenegra, organizator izložbe je Pomorski muzej iz Kotora, a izložba je sastavni dio programa koji se ove godine organizuje povodom jubileja podviga Spasića i Mašere, u čiju su organizaciju uključeni predstavnici Opštine Tivat, Mornarice CG, Bokeške Mornarice, UBNOR-a Crne Gore, predstavnici NVO i lokalnih obrazovnih institucija.

Bonus video: