Različite poetike i načini izražavanja

Maja Šofranac, Ivanka Vana Prelević, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Igor Rakčević, Roman Đuranović, Abaz Dizdarević i Nenad Šoškić, predstavili su se sa po dva rada koristeći različite tehnike, od ulja na platnu do instalacija
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2016. 09:54h

Nakon Podgorice i Nikšićani su u galeriji “Nikola I“ imali priliku da pogledaju izložbu „Crnogorska savremena likovna scena kroz viziju osam umjetnika“ upriličenu povodom desetogodišnjice od obnove nezavisnosti.

Žana Filipović, istoričarka umjetnosti i autorka postavke, kazala je da joj je kriterijum prilikom izbora autora bila njihova kreativnost i autentičnost, jer, kako je kazala, iako se radi o različitim diskursima i različitim tehnikama, izvorna stvaralačka energija je zajednički imenitelj osam umjetnika.

Maja Šofranac, Ivanka Vana Prelević, Ratko Odalović, Draško Dragaš, Igor Rakčević, Roman Đuranović, Abaz Dizdarević i Nenad Šoškić, predstavili su se sa po dva rada koristeći različite tehnike, od ulja na platnu do instalacija.

“Mislim da su svi ovi umjetnici i njihovi radovi odraz različite likovne poetike i tehnike izražavanja. Njihovi radovi pokazuju visoke estetske domete savremene crnogorske likovne scene. Oni u svoji radovima ne samo da prate, nego i primjenjuju, najnovije moderne umjetničke izraze i umjetnička ostvarenja“, kazala je Filipović.

Ističući da kultura i umjetnost određuju duhovni identitet jednog naroda i da se u njima čuva od zaborava sve što je vrijedno u duhovnoj istoriji, Filipović je kazala da je izložba „otpor zaboravu i način da sve ono što je vrijedno sačuvamo, da postane jednoga dana kulturna baština i inspiracija za nove umjetnike i njihove stvaralačke napore“.

“Zato ovu izložbu smatram kao još jedan izraz duhovnih, stvaralačkih i originalnih vizija koje čine savremenu crnogorsku likovnu scenu toliko uspješnom“, poručila je autorka izložbe.

Otvarajući izložbu predsjednica Skupštine opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da je izložbom predstavljen dio bogatog opusa crnogorske savremene likovne scene.

“Kao što se obnovljena nezavisnost naslanja na istoriju Crne Gore, dugu hiljadu godina, tako i savremena kulturna, a time i likovna, scena prati dugo trajanje likovnog stvaralaštva na ovim prostorima“, kazala je Nikčević.

Prema njenim riječima likovno stvaralaštvo, koje je važna kocka u mozaiku crnogorskog identiteta, dalo je snažan pečat u prošlosti, važno je u sadašnjosti, a biće značajno i u budućnosti kulture i prepoznatljivosti Crne Gore.

Organizatori izložbe, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, su JU "Muzeji i galerije" i Centar savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa Žanom Filipović.

Galerija

Bonus video: