Veče posvećeno bardu glumišta: Nikolićev povratak na more

“Pamtim ga kao najdivnijeg i najplemenitijeg pozorišnog partnera i savršenog džentlmena, glumca koji se sa uvažavanjem odnosio prema svima u ekipi”, kazala je glumica Dubravka Drakić
91 pregleda 0 komentar(a)
veče, Dragan Nikolić, Foto: Slavica Kosić
veče, Dragan Nikolić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.04.2016. 13:52h

“Ovo nije komemoracija povodom smrti Dragana Nikolića. Pozvali smo njegovu Milenu da večeras bude sa nama, nije mogla iz zdrastvenih razloga, ali nam je rekla jedan detalj. Nekoliko dana prije nego što je otišao u takozvanu smrt Gaga joj je rekao: “Čim ovo prođe, čim ozdravim, idemo na more”. Ovo je dakle, Gagin povratak na more. Da bi ostao na njemu, zavazda”, kazao je sinoć dramski pisca Stevan Koprivica na večeri posvećenoj glumcu Draganu Nikoliću.

Bila je to priča o Draganu glumcu, Lepom Gagi sa Crvenog ksta, Draganu sa Rosa sa kojih je otišao u Baošiće i Kostajnicu, ali dušom uvijek ostao na njegovom kapetanskom vidikovcu kuće na Rosama, čovjeku koji je obilježio jugoslovensku kinematografiju, ali i špartao njegovim Zodijakom uzduž i poprijeko Boke, postavši tako trajni član posade bokonauta u kojoj opstaju samo fanatici i zaljubljenici.

Reditelj Branko Baletić koji je radio sa velikim glumcem govorio je o manje znanoj osobini čovjeka “koji je gledao da nikog ne povrijedi, koji na snimanjima nikada nije podizao ton i koji je zbog toga djelovao umirujuće na sve koji su radili sa njim”. “Dragan Nikolić je bio filozof prirode, otud i njegova tolika zaljubljenost u more, Rose i Adu, Savu,… Baletić je ustvrdio da je Nikolić bio veliki radnik i da ga je kamera voljela.

Baletić je govio i o tome koliko je film „Horoskop“ za Nikolića bio važan, “ne samo što je to sjajno ostvarenje velikog pozorišnog i filmskog reditelja ( Boro Drašković), već i zbog toga što je na snimanju tog filma upoznao Milenu Dravić. Smatram da je to najznačajniji par u jugoslovenskoj kulturi, zahvaljujući njihovim stavovima, radu,talentu…Malo ljudi pominje njihovo istinsko građansko uvjerenje”, kazao je Baletić.

“Dragana Nikolića većina doživljava kao vrsnog filmskog glumca, pomalo zaboravljajući koliko je bio vanserijski i vrlo angažovan pozorišni dramski glumac”, kazala je nekadašnja direktorica tivatskog Centra za kulturu Milena Radojević i podsjetila na predstave u kojima su Dragan (Inominato) i njegova supruga Milena Dravić (Bikeški D mol) glumili, a tivatski Centar producirao. Pamti njegovu ogromnu posvećenost poslu i profesionalizam koji je svima služio za primjer, ali i tremu pred svaki nastup, kao izraz njegovog dubokog poštovanja prema publici.

“Pamtim ga kao najdivnijeg i najplemenitijeg pozorišnog partnera i savršenog džentlmena, glumca koji se sa uvažavanjem odnosio prema svima u ekipi”, kazala je glumica Dubravka Drakić emotivno govoreći o zajedničkom radu na predstavi Inominato. Uvijek je bio pun poštovanja i pun ljubavi prema svim ranjivostima mladih glumaca početnika, kazala je Drakić.

Tokom večeri prikazani su odabrani inserti iz filmova u kojima je Gaga ostvario nezaboravne uloge (Kad budem mrtav i beo, Horoskop, Nacionalna klasa, Banović Strahinja… i pozorišne predstave Inominato.

Za glumce kao što je Dragan Nikolić ne postoji smrt, već takozvana smrt jer ovo što je on uradio na pozorištu, na filmu i naša drugovanja sa njim, su neka zaloga da ostaje sa nama”, poručio je Koprivica.

Bonus video: