“Ljudi, knjiga, zemlja” u Perjaničkom domu

Izložba, koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore, bila je predmet spora kada je prvi put otvorena u sedištu UNESCO u Parizu 2014. godine i to zbog protesta arapskih država
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2016. 08:40h

Izložba “Ljudi, knjiga, zemlja – 3500 godina odnosa jevrejskog naroda sa Svetom zemljom”. sinoć je otvorena u Perjaničkom domu u Podgorici.

Izložba, koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore, bila je predmet spora kada je prvi put otvorena u sedištu UNESCO u Parizu 2014. godine i to zbog protesta arapskih država.

Ipak, uz podršku četiri države: SAD, Kanade, Izraela i Crne Gore izložba je prikazana u Parizu potom u američkom Kongresu, izraelskom Parlamentu, Vatikanu i na kraju u Podgorici, saopšteno je iz Jevrejske zajednice Crne Gore.

Autor projekta je izraelski istoričar Robert Vistrič, a ideja je realizovana u ko-organizaciji UNESCO-a i Centra „Simon Vizental“ pod pokroviteljstvom vlada Crne Gore i Kanade, kao i države Izrael i USA.

Izložba je svečano otvorena u prisustvu istaknutih gostiju, diplomata, zvaničnika, članova i prijatelja Zajednice.

Dr Šimon Samuels, direktor za Međunarodne odnose u Centru „Simon Vizental“ je otvorio izložbu.

Zamjenik ambasadora Izraela u Srbiji i nerezidentalnog ambasadora u Crnoj Gori, Itaj Milner i u ime Vlade Crne Gore Ljiljana Tošković, generalna direktorica Direktorata za bilateralne odnose, su održali kratke govore.

Prisutne su pozdravili i predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari, kao i potpredsjednica Jelena Đurović.

Izložba se sastoji od 24 panela, koji opisuju različite aspekte povezanosti jevrejskog naroda sa Izraelom kroz generacije.

Svaki panel je sažet tako da posjetioci izložbe stiču utisak kontinuiteta jevrejskog prisustva u zemlji Izraela, jedinstvenog inteziteta duhovne, vjerske, nacionalne i tradicionalne usađenosti zemlje Izraela u jevrejskoj svijesti i kolektivnom nasleđu.

“Ljudi, knjiga, zemlja” biće izložena u Perjaničkom domu do 22. aprila.

Galerija

Galerija

Bonus video: