Ko će prvi do zemlje Marovića?

Prije hipoteke, banka je zbog duga od pet miliona oglasila prodaju nekretnine, a Viši sud zabranio raspolaganje imovinom
16 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.04.2016. 05:27h

Opština Budva stavila je novu hipoteku na zemljišni kompleks od 9.000 kvdrata u uvali Lučice, jer firma Adritic investments nije platila 12.202 eura poreza za prošlu godinu.

Kompanija koja se povezuje sa pritvorenim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem i njegovom bivšom savjetnicom Oliverom Ilinčić, lokalnoj upravi za porez već duguje 80.000 eura.

Osnovala ju je ofšor firma Standard consulting sa Sejšela.

Opštinski Sekretarijat za privredu i finansije prije četiri dana upisao je kao teret novu hipoteku u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao garanciju da bi nekretnina mogla biti prodata, u slučaju da se nastavi sa neplaćanjem obaveza.

Međutim, sporno je što je prije mjesec banka zbog kredita od pet miliona eura već oglasila vansudsku prodaju nekretnine.

Osim toga, na isti zemljišni kompleks podgorički Viši sud upisao je i privremenu mjeru zabrane, na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

U okviru istrage u slučaju "Property", zbog navodnih višemilionskih malverzacija oko prodaja zemlje i prevara banaka i pojedinih budvanskih porodica, početkom februra blokirana je imovina mreže firmi koje se povezuju sa Marovićem i Ilinčićevom.

Privremena mjera zabrane raspolaganja stavljena je na 50.000 kvadrata od Budve do Lučica, uknjiženih na četiri firme - Good location properties, Property investments, Adriatic investments i Fifth avenue.

Banka je polovinom marta oglasila vansudsku prodaju 35.000 kvadrata zemlje na lokalitetu Velje ploče u Budvi, vlasništvo firme Good location properties, kao i parcela od po 9.000 kvadrata u Ličicama, koje su uknjižene na sestre firme - Property investments i Adriatic investments.

Zemljišni kompleksi nalaze se pod hipotekom Hipo Alpe Adri banke, na ukupno 10.500.000 eura koje su firme prije sedam godine uzimale kao kredit.

Povezane kompanije, čiji se stvarnin vlasnici kriju iza ofšor firmi osnovanih na egzotičnim ostrvima, u vrijeme kuproprodajne groznice od 2007. do 2009.godine, trgovale su atraktivne zemljišne komplekse uzmijaći višemislionske kredite koje na kraju nijesu vraćale.

Tužilaštvo istražuje kako i ko je omogućio da se novac sa računa staromještanskih porodica bez njihovog znanja uzima ušteđevina kao garancija da će krediti biti vraćeni.

Firme godinama ne plaćaju porez državi, pa je poreski dug dostigao gotovo milion i po eura.

Bonus video: