Istražuje se kako je prodata nekretnina kod Šaskog jezera

Resulbegović kaže da je Cungu uzeo nezakonito 32.000 kvadrata
116 pregleda 12 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2016. 05:45h

Specijalno državno tužilaštvo istražuje kako je nekoliko desetina hiljada opštinskog zemljišta na obroncima Šaskog jezera kod Ulcinja prešlo u ruke privatnika, među kojima je i predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu.

"U vezi sa opštinskom zemljom u mjestu Šas u opštini Ulcinj, u Specijalnom državnom tužilaštvu je formiran predmet. U navedenom predmetu postupak se nalazi u fazi izviđaja zbog čega Vam ne možemo dati više informacija", odgovoreno je "Vijestima" iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti" da li je u tom predmetu saslušan i Cungu koji je ranije bio pod lupom Osnovnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, nezakonito prisvajajući desetine hiljada kvadrata na Šaskom jezeru.

Cungu je nedavno na konferenciji za novinare pokazao papir iz ODT-a, na kom se vidi da je osnovni tužilac u nedostatku dokaza odustao od daljeg gonjenja.

Slučaj "Šas" isplivao je na površinu prije nekoliko godina kada je tadašnji šef ulcinjskog SDP-a Selim Resulbegović direktno optužio Cungua da je preko studije lokacije za Šas nezakonito prisvojio 32.000 kvadrata državnog zemljišta, ocjenjujući da je Crna Gora time oštećena za milione eura.

Resulbegović je tada pokazao i mapu Šasa sa obilježenom privatnom imovinom Cungua, površine oko 50.000 kvadrata koje se graniči državnim zemljištem od 32.000 kvadrata.

Naveo je da studijom na državnom zemljištu nije predviđena gradnja objekata, već park koji predstavlja izlaz na obalu Šaskog jezera za Cunguovu zemlju.

Tada je ocijenio da je prvi čovjek grada morao da štiti opšti, a ne sopstveni interes i da je morao izmijeniti studiju lokacije kada je došao na vlast.

Odgovarajući na optužbe, Cungu je rekao da je 50.000 kvadrata kupio 2007. godine kada je podnio zahtjev za izradu studije lokacije. Tada je novinarima pokazao dokumentaciju iz koje se vidi da je dvije godine kasnije tadašnji predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga donio odluku o izradi studije lokacije za eko - seosko turistički centar u Šasu na površini od 83.000 kvadrata.

Lider Force kazao je da je kada je došao na vlast 2011. godine - "samo nastavio započeti posao koji je završen na potpuno legalan i transparentan način".

Tužiocima u Ulcinju pune ruke posla

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", Specijalno tužilaštvo ne istražuje jedino posao opštinske zemlje na Šaskom jezeru, već i četvorogodišnje poslovanje lokalne vlasti u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Prema njihovom nalogu, iz Opštine Ulcinj u nekoliko navrata izuzimana je dokumentacija o poslovanju za 2011, 2012, 2013 i 2014. godinu.

Gradom su tada upravljali Cungu, Gzim Hajdinaga i Fatmir Đeka.

Bonus video: