Premijerno duo Desančić-Drljan

Mr Dina Desančić je zvanje magistra violine stekla na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Evgenije Kravceve, završivši osnovne i magistarske studije sa najvišom ocjenom
81 pregleda 0 komentar(a)
Drljan Desančić, Foto: Privatna arhiva
Drljan Desančić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.04.2016. 07:05h

U velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u Podgorici večeras u 20 sati počinje premijerni koncert dua Dina Desančić, violina, i Safet Drljan, harmonika. Poznati barski duo klasičara izvešće ukupno osam djela Pjacole, Ričarda Galijana, Isaka Albenica, Džona Vilijamsa, Pabla de Sarasatea, Kamija Sen-Sansa i Vitorija Montija.

Duo Desančić-Drljan je počeo da radi 2013. i od tada su nastupali u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, u Baru u Domu kulture i Dvorcu kralja Nikole, Bijelom Polju, Plavu, zagrebačkom Muzeju Mimara, na turskom Svjetskom muzičkom festivalu u Fetijama, Tivtu, Budvi... Prema navodima muzičke kritike, karakteriše ih jedinstveni, urbani aranžmanski pristup kako klasičnoj, tako i popularnoj muzici, zbog čega su među publikom prepoznati kao pravo osvježenje na crnogorskoj klasičnoj muzičkoj sceni.

Mr Dina Desančić je zvanje magistra violine stekla na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Evgenije Kravceve, završivši osnovne i magistarske studije sa najvišom ocjenom. Članica je etno grupe „Zora“ i ansambla „Almazian's Obsession“, kao solista, kamerni i orkestarski svirač nastupala je u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Italiji, Turskoj, Rusiji i Austriji. Od 2012. radi kao profesorka violine u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru.

Prof. Safet Drljan Fakultet muzičke umetnosti završio je u Beogradu-nastavno odjeljenje Kragujevac, u klasi profesora Radomira Tomića. Tokom svog školovanja nastupao je na mnogim takmičenjima gdje je osvajao brojne nagrade. 2002. nastupao je na takmičenju u Njemačkoj, gdje je ušao u prvih 15 kandidata za nagradu, radio sa najeminentnijim profesorima u svijetu harmonike - Jurijem Šiškinom, Vječeslavom Semjonovim, Peterom Gerterom, Mikom Vairinenom, Vojinom Vasovićem...

Trenutno radi u muzičkoj školi u Baru, a pored klasičnih dijela, izvodi svoje obrade etno pjesama.

Bonus video: