Škaljarci u pritvoru zbog oružja, ubicama ni traga

Istraga ubistva Vlahovića još tapka u mjestu. Istražitelji su i juče saslušavali bezbjednosno interesantna lica, ali niko od njih nije uhapšen
804 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 05:35h

Dvojica uhapšenih članova škaljarskog klana Podgoričanin Nikola Malović (24) i državljanin Srbije Goran Stančić tvrdili su juče u tužilaštvu da nisu ostavili arsenal oružja u napuštenoj kući u kotorskom naselju Sveti Stasije.

U toj kući kotorski policajci su u nedjelju, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), pronašli automatske puške, kalašnjikove, zolje, pištolje, eksploziv, municiju...

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, Stančić je tužiocima rekao da je prije desetak dana uzeo četiri pištolja od čovjeka čiji identitet zbog lične i porodične bezbjednosti ne smije da otkrije.

Navodno, on se sa prodavcem oružja dogovorio da pogleda pištolje i razmisli da li će ih kupiti.

Tjelohranitelj jednog od navodnih vođa škaljarskog klana Igora Vukotića, tužiocima je juče tvrdio da je vidio da su pištolji korišćeni, pa je odlučio da ih vrati na isto mjesto odakle je i uzeo torbicu sa oružjem. Tvrdio je da nema nikakve veze sa dugim cijevima pronađenim u kući obrasloj žbunjem.

Izvor “Vijesti” blizak istrazi kazao je da je Malović u tužilaštvu juče prvobitno rekao da će se braniti ćutanjem, ali se predomislio. Kada je progovorio, tužiocima je rekao samo da ne poznaje Stančića i da je radio kao čuvar na objektu koji je u vlasništvu braće Vukotić.

Tvrdio je da nema nikakva saznanja o oružju koje je policija pronašla tragajući za ubicama Vlahovića.

Stančića i Malovića inspektori su zatekli u blizini kuće iste večeri kada je Podgoričanin, koji nema kriminalni dosije, ubijen u kotorskom naselju Dobrota.

Privedeni su na informativni razgovor i pušteni na slobodu, ali im je policija nakon par sati ponovo stavila lisice na ruke.

Stančić je uhapšen u Budvi, a Malović u Podgorici, nakon što je policije pretresla kuću njegovog oca Koste Malovića, u kojoj je takođe pronađeno oružje.

Njima je juče nakon saslušanja u kotorskom Osnovnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata.

Danas će biti privedeni istražnom sudiji.

Iz porodice Malović juče su “Vijestima” kazali da im je Nikola prije desetak dana rekao da ide u Tivat da traži posao, i da on nema nikakve veze sa mafijaškim obračunima u Kotoru.

“Rekao je da mu je prijatelj koji živi u Bloku V našao posao u Tivtu, uzeo od babe pet eura da plati kartu i pošao. Telefon mu je stalno bio ugašen, a kad bi se javio govorio je da je u Tivtu. Nismo znali da je Kotoru”, kazao je Nikolin stric.

Dodao je da njegov bratanić nema kriminalni dosije i da je ranije trenirao fudbal.

“Tražio je posao kako bi skupio pare za polaganje vozačkog, jer je želio da se zaposli u Vojsci Crne Gore. Zbog toga je i otišao na primorje”, kazao je on.

Malovićev stric tvrdi da Nikola nije član škaljarskg kriminalnog klana.

"Znam samo da poznaje Igora Vukotića, sada sam čuo da je posljednih par dana radio kao čuvar u nekoj njihovoj zgradi, valjda je tu i živio”, kazao je on, dodajući da vjeruje da njegov bratanić nema nikakve veze sa arsenalom oružja pronađenim u Kotoru.

Oružje koje su inspektori pronašli u kući sagrađenoj u blizini kuće jednog od vođa škaljarskog klana poslato je na vještačenje u danilovgradski Forenzički centar.

Inspektori vjeruju da u tom tovaru oružja nije ono iz kojeg je u subotu veče pucano u Vlahovića, zbog čega su ronioci juče pretraživali morsko dno u Ljutoj. Na tom mjestu u nedjelju su iz vode izvukli motocikl koji su, kako se vjeruje, koristile Vlahovićeve ubice.

Iako je gotovo kompletan sastav kriminalističke policije uključen u rasvjetljavanje ubistva koje se dovodi u vezu sa nestankom tovara kokaina, inspektori još nemaju opipljiv trag koji bi ih odveo do ubice Podgoričanina.

Da li će obračuni u Kotoru zaljuljati fotelju Igora Popovića?

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović nije juče odgovorio “Vijestima” da li će zbog nerasvijetljenih ubistava i mafijaških obračuna u Kotoru smijeniti šefa tamošnje policije Igora Popovića.

"Vijesti" ni od Popovića nijesu mogle dobiti odgovor da li će podnijeti ostavku, jer je on novinarima poručio da kontaktiraju portparola UP.

Odlukom Stojanovića, Popović, nekadašnji šef obezbjeđenja bivšeg premijera Igora Lukšića, za rukovodioca OB Kotor imenovan u junu 2014. godine. Iako se od njega očekivalo da stane na kraj kriminalnim klanovima u tom primorskom gradu, Popovićev mandat obilježili su mafijaški obračuni - ubistva, pucnjave i paljenje diskoteke “Maximus”.

Godinu nakon što je imenovan za šefa tamošnje policije, u Kotoru je ubijen Podgoričanin Ivan Lopičić (27) koji je bio blizak škaljarskom klanu. Istražitelji još nijesu pronašli Lopičićevog ubicu.

Nerasvjetljeno je i nedavno ranjavanje dvojice Kotorana - Vojina Stupara i I.B. , a inspektorima još izmiče šestočlana grupa koja je početkom marta zapalila diskoteku “Maximus” čiji su neformalni vlasnici braća Duško i Darko Šarić.

NAPOMENA: Strogo zabranjeno preuzimanje fotografija bez odobrenja uredništva i autora

Galerija

Bonus video: