Udruženje sudija: Prijetnje sudijama ne smiju biti tolerisane

"Sudije kao zaštitnici prava i nosioci pravde, koji su svjesni rizika koji nosi njihov poziv spremni su, bez premišljanja, postupati u veoma komplikovanim slučajevima, ali neadekvatna zaštita njihovog profesionalnog integriteta i privatnog života mogu stvoriti pritisak koji nijesu dužni niti smiju da trpe"
3 komentar(a)
Udruženje sudija Crne Gore, Foto: Udruženje sudija Crne Gore
Udruženje sudija Crne Gore, Foto: Udruženje sudija Crne Gore
Ažurirano: 11.04.2016. 16:47h

Udruženje sudija Crne Gore osudilo je prijetnje upućene sudiji Osnovnog suda u Danilovgradu Sonji Keković.

Sutkinji danilovgradskog Osnovnog suda Sonji Keković na Fejsbuku prijete prijatelji optuženih za napad na zatvorske policajce, koje je ona nedavno osudila na ukupno 35 godina zatvora.

"Bezbjednost građanki i građana, kao i garancija iste su prioriteti u svakom društvu, a naročito u odnosu na ona lica koja su za svoj profesionalni poziv odabrali zanimanja koja mogu predstavljati bezbjednosni rizik kako za njih, tako i za njihove porodice. Stoga, smatramo neprihvatiljvim bilo kakvo ponašanje ili radnje koje su usmjerene ka ugrožavanju bezbjednosti, ugleda i autoriteta vršilaca sudijske funkcije, uz napomenu da se niti jedna situacija ove vrste ne smije olako tretirati", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović.

U saopštenju se ističe da ovo nije prvi slučaj prijetnji sudijama.

"Pozivamo ODT u Podgorici da, ukoliko su navodi u vezi sa prijetnjama istiniti, preduzme sve neophodne radnje u smislu procesuranja ovog bezobzirnog i kriminalnog ponašanja, te ispita postojanje osnovane sumnje da je na štetu sudije Keković izvršeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 KZCG ili drugo djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Simonović u saopštenju navodi da ovakvi ispadi ne smiju biti tolerisani.

"Iz razloga što se mogu negativno odraziti na rad sudija. Sudije kao zaštitnici prava i nosioci pravde, koji su svjesni rizika koji nosi njihov poziv spremni su, bez premišljanja, postupati u veoma komplikovanim slučajevima, ali neadekvatna zaštita njihovog profesionalnog integriteta i privatnog života mogu stvoriti pritisak koji nijesu dužni niti smiju da trpe. Ne dovodeći u pitanje pravo građana da neometano formiraju i saopšte svoje mišljenje o radu sudova ili nosilaca pravosudnih funkcija i ovom prilikom podsjećamo na dužnost očuvanja vrijednosti, prava i sloboda drugih, kako je to proklamovano u članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama".

Iz Udruženja sudija apeluju na Upravu policije i ODT da ovom slučaju posvete pažnju.

"Jer se očito ne može tretirati izolovanim i rijetkim, posebno u svijetlu nedavnih i događaja tokom proteklih godina, kada su predmet sličnih, ali i težih napada bili život, tijelo i imovina brojnih nosilaca pravosudnih funkcija, advokata, notara, policijskih službenika, novinara. Prema tome, ukoliko se na pojedince spremne, svjesne i voljne da preduzmu inkriminisane radnje, ne prezajući da to saopšte širokom krugu ljudi putem društvenih mreža ne može uticati preventivno, onda bi kao nužnom i krajnjom mjerom trebalo posegnuti za adekvatnim sankcionisanjem, u nadi da će se time uticati na buduće ponašanje takvih članova našeg društva, a ujedno doprinijeti razvoju odgovornosti drugih i izraziti obaveza poštovanja zakona".

Udruženje sudija će, kako je saopšteno, ispratiti dalji tok događaja i reagovati ukoliko za tim bude potrebe, u okviru svojih Statutarnih ovlašćenja.

Bonus video: