Vei: Ljepote Crne Gore mogućnost za razvoj turizma

U saopštenju Ministarstva se kaže da su predstavnici muzeja prezentovali značajne zbirke posvećene bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu Crne Gore, ali i savremenoj umjetničkoj sceni
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 15:42h

Bogato kulturno nasljeđe Crne Gore i izuzetne prirodne ljepote daju velike mogućnosti za razvoj turizma, a time i ekonomski napredak države, ocijenio je zamjenik ministra kulture Kine, Dong Vei.

Delegacija Ministarstva kulture Kine, predvođena Veijem, tokom boravka u Crnoj Gori, obišla je institucije kulture na Cetinju, u Podgorici, Kotoru i Budvi.

"Vei je na kraju posjete istakao da su Crna Gora i Kina izuzetno ponosne na svoju bogatu kulturu i tradiciju, što otvara širok prostor za buduću saradnju”, rekli su iz Ministarstva kulture.

U saopštenju se kaže da je tokom posjete Narodnom muzeju Crne Gore priređen susret sa direktorom Pavlom Pejovićem, koji je upoznao predstavnike kineskog Ministarstva kulture sa radom muzeja i jedinica koje se nalaze u njegovom sastavu.

Navodi se da je tokom posjete istaknuto da bogate muzejske kolekcije Narodnog muzeja objedinjuju najznačajnije tragove crnogorske istorije.

U saopštenju Ministarstva se kaže da su predstavnici muzeja prezentovali značajne zbirke posvećene bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu Crne Gore, ali i savremenoj umjetničkoj sceni.

Navodi se da je boravak u Podgorici obilježila posjeta Kulturno informativnom centru “Budo Tomović”, u kojem je Kulturno-umjetničko društvo “Stanko Dragojević” predstavio gostima tradicionalne crnogorske folklorne igre.

"Posebno interesovanje izazvala je posjeta Prirodnom i kulturno-istorijskom području Kotora koje se nalazi pod zaštitom UNESCO i gosti su bili u prilici da obiđu Kotor i Perast i posjete Pomorski muzej Crne Gore, koji čuva bogate zbirke posvećene crnogorskom pomorskom nasljeđu”, dodaje se u saopštenju.

Iz resornog Ministarstva je saopšteno da je, u okviru posjete Budvi, organizovan obilazak javnoj ustanovi "Muzeji" i galerije Budva i njenih arheoloških i etnografskih zbirki.

Galerija

Bonus video: