Završeno suđenje: Advokat smatra da je Bajčetiću moglo da se sudi jedino za prekršaj

Bajčetiću se sudi za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju. Optužen je da je vozilom “reno” probio policijsku patrolu i kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je, navodi se, ugrozio živote učesnika protesta i policajaca 17. oktobra...
13 komentar(a)
Nikola Bajčetić, Foto: Boris Pejović
Nikola Bajčetić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2016. 11:11h

U završnici suđenja odborniku DF-a Nikoli Bajčetiću, tužiteljka Jelena Protić istakla je da je dokazano da je on pokušao da onemogući policajce da sa komunalnom policijom uklone šatore ispred Skupštine, u oktobru prošle godine.

Njegov branilac advokat Dražen Medojević, međutim, smatra da je optužni predlog nelogičan, te da se Bajčetiću jedino moglo prekršajno suditi, zato što nije ispoštovao saobraćajni znak stop.

Suđenje Bajčetiću danas je završeno, a presuda će biti izrečena sjutra.

Protić je, u završnim riječima, navela da saglasne izjave policajaca i odgledani video-snimak jasno ukazuju da je Bajčetić počinio krivično djelo, te da su policajci radili svoj posao, “u okviru ovlašćenja i zakonito”.

“ U jednom trenutku naišao je okrivljeni, prošao kroz dva kordona policije,koji su bili primorani da se sklone, kako ih ne bi udario vozilom...”, navela je Protić.

Medojević je naglasio da Bajčetić nije upotrijebio nikakvu silu, niti prijetnju prema policajcima, te da je išao najmanjom mogućom brzinom, kako bi stigao do svojih prijatelja, koji su bili “izloženi brutalnoj sili policije”.

On smatra da su policajci očigledno instruisani kako da daju iskaze, kako bi tužilaštvo pokrenulo postupak, usljed političkih pritisaka.

“Više nego očigledno je da je cilj bio da pripadnik jedne političke organizacije bude tretiran kao nasilnik, da bi se legitimni i opravdani politički protesti tretirali kao nasilni”, zaključio je advokat.

On je ocijenio i da tužilaštvo nema jednak tretman u pristupu događaju, jer, policajci, koji su, kako kaže, primijenili besprizornu silu nad Bajčetićem i njegovom imovinom, još nijesu identifikovani, niti procesuirani.

Bajčetić je, u odbrani, tvrdio da je 17. oktobra u policijski kordon uletio automobilom, kako bi spasio kolege koje su tukli organi reda.

Sa druge strane, sedam policajaca je tokom svjedočenja tvrdilo da nijesu opazili da neko od njihovih kolega tuče bilo koga i da su se osjećali ugroženo kada je Bajčetić kolima probio barikade.

Bajčetiću se sudi za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju.

Optužen je da je vozilom “reno” probio policijsku patrolu i kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je, navodi se, ugrozio živote učesnika protesta i policajaca 17. oktobra.

Bonus video: