Na početku o surovosti i netoleranciji

Glumac Branislav Trifunović je nakon predstave izjavio da se ona odnosi na sve koji žive na području bivše Jugoslavije
0 komentar(a)
Trifunović u predstavi Dogvil, Foto: Slavica Kosić
Trifunović u predstavi Dogvil, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.04.2016. 08:09h

“Dogvil” u režiji Kokana Mladenovića, prva predstava ovogodišnjih Hercegnovskih aprilskih svečanosti (HAPS), izvedena je preksinoć u Dvorani Park. Publika je nekoliko puta glumce nagradila aplauzom na otvorenoj sceni.

Mladenović je iskoristio istoimeni film Larsa fon Trira, kao premisu za samosvjesniu priču o surovosti, netoleranciji, stigmatizaciji. Malignitetu provincijalne sredine koji se može čitati i kao metafora svijeta u kojem ne postoji empatija.

Trirov film se bavi pitanjima moralnosti, altruizma, američkim vrijednostima (mnogi tvrde kako je film izrazito anti-američki), kapitalizmom, relativizmom i drugim temama.

“Mladenović, dosljedno svom pobunjeničkom i angažovanom rediteljskom rukopisu, pravi uzbudljivu i 'prozivačku' predstavu, a sublimativnim postupkom objedinjuje više različitih likova i dramskih frunkcija u tri glavna toka: sudbina prognane žene, odnos zajednice prema drugosti, intimno i lično zrno zla koje klija u sredinama zaparloženog i dogmatizovanog duha”, ocijenio je ovogodišnji selektor HAPS-a, dramski pisac Stevan Koprivica.

Glumac Branislav Trifunović je nakon predstave izjavio da se ona odnosi na sve koji žive na području bivše Jugoslavije.

“Ukoliko smo zadovoljni takvim sistemom, onda nešto nije u redu sa nama. Volim tip društveno angažovanog teatra i umjetnosti. Kada se nakon deset godina budem osvrnuo na to, onda mogu bar sebi reći da sam nešto makar pokušao da uradim”, kazao je Trifunović koji tumači sve muške likove u predstavi, a pored njega glume Milica Majstorović, Tamara Aleksić, Tamara Janevska, a muziku izvodi “Vrooom”.

HAPS u srijedu nastavlja predstava “Plan B” rađena po tekstu Marije Čolpe, a u režiji Slobodana Milatovića.

Bonus video: