Specifičnosti odnosa tijela i emocija

Vemić je pokazala radove koji su bili dio nedavno odbranjenog završnog ispita FLU na Cetinju
72 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 06:25h

Mlada slikarka, Nikšićanka Marija Vemić pokazala je sugrađanima radove koji su bili dio nedavno odbranjenog završnog ispita na specijalističkim studijama na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Svjesna da je čovjek najveći izazov ali i vječita tema Vemić se “uhvatila u koštac“ sa specifičnostima odnosa tijela i emocija, njihove međuzavisnosti i sukobljavanja.

"Bavim se usklađivanjem čovjekove emocije sa njegovom fizičkom pojavom polazeći, prije svega, od doživljenih situacija i stanja koja sam nekako dramatizovala ali ne sa ciljem da preuveličam to stanje koje je vrlo kratko trajalo, već sa ciljem da naglasim intenzitet tog stanja koje izaziva određena unutrašnja pomjeranja“, kazala je Vemić koja je učestvovala na brojnim internacionalnim i regionalnim umjetničkim simpozijuma i festivalima, kao i u međunarodnim likovnim projektima.

Odnos tijela i emocija je njena preokupacija još od druge godine studija, a na izloženim radovima koji su nastali u periodu od 2013. do 2016, primjećuje se Marijino sazrijevanje, kao i razvitak njene misli.

“Isti motiv, ista tematika, ali vremenom negdje oslobađam sebe i predstavu čovjeka na radovima. Željela sam da sve ove radove zajedno prikažem kako bi se vidio proces kako se razvijala moja misao“, kazala je slikarka.

Vemić je članica Umjetničkog savjeta Kulturnog centra “Punkt”, koji je zajedno sa galerijom “A” u Trim centru organizovao pomenutu izložbu nazvanu “Čovjek - odnos tijela i emocije”.

“Pokušavam da kompozicijom, bojom i linijom nekako uskladim čovjekove emocije sa njegovom spoljašnjom predstavom. Čovjek traga za sobom, ali se i bori sa sobom i dolazi u situaciju da postavlja pitanja na koja je jako teško naći odgovor, pa se usljed toga nalazi u stanju izgubljenosti i sputanosti”, kazala je mlada slikarka koja je do sada imala tri samostalne i veći broj kolektivnih izložbi.

Iako je čovjek kao tema najveći izazov, Vemić priznaje da je nekada “i mučno baviti se ovom temom“ jer nikada ne zna dokle će stići u radu u odnosu na ono što je željela. “Svaki rad koji napravim vodi ka novom i uvijek vučem to iskustvo od prethodnog rada dok radim neko sljedeće platno ili crtež“, kazala je ona.

Ozbiljnost i zrelost primjetni na njenim radovima na trenutak su zbunili posjetioce jer su zbog snage emocija i proživljenog očekivali starijeg umjetnika.

“Željela sam na određenim radovima i u određenim segmentima tih radova da istaknem ono što me u tom trenutku preokupiralo. Ta stanja koja predstavljam nijesu kontinuirana, nekada čak vrlo kratko traju, ali njihov intezitet je toliko jak da sam željela da ih dočaram i sebi i posmatraču“, objasnila je Vemić

Mlada umjetnicaa, koja je takoreći odrastala u ateljeu oca slikara i prisustvovala stvaranju kako njegovih tako i slika drugih nikšićkih umjetnika, namjerava da nastavi studije i da produbljuje svoje poetiku svjesna da poziv koji je izabrala teško može da obezbijedi sigurnu egzistenciju, ali zato može osjećaj zadovoljstva i ushićenosti, a to je upravo ono zbog čega je i odlučila da se bavi slikarstvom.

Galerija

Bonus video: