Takmičarima Akademika osam od 14 titula prvaka

Sa osam titula državnog prvaka u 14 kategorija na Prvenstvu Crne Gore u džudu, takmičari nikšićkog Akademika pokazali su da i dalje bez premca u zemlji
245 pregleda 3 komentar(a)
Džudo prvenstvo, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Džudo prvenstvo, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2016. 20:26h

Sa osam titula državnog prvaka u 14 kategorija na Prvenstvu Crne Gore u džudu, takmičari nikšićkog Akademika pokazali su da i dalje bez premca u zemlji. A na sjajno organizovanom turniru u SC "Nikšić" viđeno je i nekoliko uzbudljivih borbi, naročito u finalu kategorije do 73 kilograma, u kojem je Balša Sinanović (DžK "Nenad Sinanović"), namučio trofejnog džudistu nikšićkog giganta, Nikolu Gušića. Iskusni takmičar Akademika uspio je da preokrene rezultat i spriječi jedino iznenađenje na turniru, na kojem su se borila 52 džudiste i 27 džudistkinja.

U kategoriji do 90 kilograma bilo jeoprijavljeno najviše takmičara, 11, a titulu prvaka je osvojio Marko Bubanja, džudista podgoričkog "Nenada Sinanovića". I evropski juniorski prvak, Danilo Pantić, je bio ubjedljiv u kategoriji do 100 kilograma.

"Presrećan sam što sam nastavio kontinuitet dobrih rezultata i pogotovo što sam osvojio titulu prvaka moje države. Poseban osjećaj pričinjava mi podatak da je ovo moja prva seniorska titula prvaka Crne Gore, a nadovezala se na trijumf sa Evropskog džudo kupa u Dubrovniku prethodnog vikenda. Takmičenje je pokazalo da imamo kvalitet, a organizacija je bila na nivou modernih svjetskih takmičenja", kazao je Pantić.

On je prije finalnog programa primio priznanje Džudo saveza za najboljeg takmičara u prošloj godini, a isto priznanje u konkurenciji džudistkinja je primila Tanja Božović. Ona je pobijedila u kategoriji do 57 kilograma danas. Priznanje za najbolje mlade džudiste primili su Lazar Ćupić iz Milenijuma i Jovana Peković, koja je pobijedila u kategoriji do 70 kilograma. Umjesto Srđana Mrvaljevića, priznanje za najbolje rangiranog crnogorskog džudistu u rejtingu Svjetske džudo federacije (IJF), primio je nejgov trener Dragan Šćepanović. Za najbolji klub u 2015. proglašen je nikšićki Akademik.

Šampionat je potvrdio da u mlađim takmičarima Crna Gora ima svijetlu budućnost, a sjajnim nastupima sve su očarali Ivana Nikolić (Straševina) i Nenad Sinanović (DžK "Nenad Sinanović").

"Džudo savez je već organizovao kadetsko, juniorsko i sada seniorsko državno prvenstvo i to na nivou neuporedivo većem u odnosu na prethodne godine. Sva ta takmičenja je obilježila nevjrovatna borbenost, ali i sportski fer-plej. Sada našim najboljim takmičarima slijede završen pripreme za Evropsko prvenstvo u Kazanju od 21. do 24. aprila, na kojem očekujemo dobar rezultat. Sigurni smo i da ćemo imati predstavnika na OI u Rio de Žaneiru, ali je naš Savez posvećen ka jednom velikom cilju. To je da na narednim OI u Tokiju imamo ne samo 3-4 učesnika već takmičara kadra za visok plasman na najvećem takmičenju. Taj program vodi čuveni trener Hubert - Hupo Rorauer, koji je bio selektor Austrije i Izraela", naglasio je Jovica Rečević, član UO DžSCG.

Prvaci države za 2016. godinu u džudu - seniorke: -48 kg Milica Drecun (Crnogorac), -52 kg Tamara Gardašević (Akademik), -57 kg Tanja Božović (Akademik), - 63 kg Ivana Šunjević (DžSCG), -70 kg Jovana Peković (Akademik), -78 kg Anđela Džaković (Akademik), +78 kg Jovana Nikić (Onogošt).

Seniorski prvaci:-60 kg Marko Gušić (Akademik), -66 kg Jusuf Nurković (Ibar), -73 kg Nikola Gušić (Akademik), -81 kg Arso Milić (DžK "Arso Milić"), -90 kg Marko Bubanja (DžK "Nenad Sinanović"), -100 kg Danilo Pantić (Akademik), +100 kg Lazar Daković (Akademik).

Bonus video: