SUD DOZVOLIO RASPOLAGANJE PROSTORIMA U TQ PLAZI

Latinović vraća kradene kvadrate

U presudi Višeg suda piše da se Opština Budva ne mora obeštetiti novcem, pa će joj umjesto 19 miliona eura, pripasti 9.000 kvadrata
60 pregleda 10 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.04.2016. 18:36h

Viši sud povukao je mjeru kojom je prije sedam mjeseci kompaniji Tradeunique zabranio raspolaganje sa gotovo 30.000 kvadrata u budvanskoj TQ Plazi.

Time su se stekli uslovi da se Opština Budva uknjiži na 8.159 kvadrata poslovno-stambenog prostora i nadomjesti višemilionsku štetu napravljenu gradnjom i raspodjelom prostora u tom luksuznom kompleksu.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, privremena mjera podgoričkog Višeg suda “izbrisana” je prethodne sedmice.

Prema presudi, firma Mirka Latinovića obavezana je da najkasnije do 10. aprila Budvi uplati 19.521.905,24 eura.

Sudija Boris Savić u istoj odluci, međutim, konstatovao je i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom.

Tako će Opština umjesto miliona eura, dobiti 8.159 kvadrata u TQ Plazi.

“Vijestima” je u Opštini rečeno da taj posao još nije realizovan, ali da očekuju da se to desi uskoro.

Gradonačelnik Budve Srđa Popović rekao je nedavno “Vijestima” da će raspisati javnu licitaciju za prodaju tih prostora, čim im budu prenijeti u vlasništvo.

“Cijena kvadrata biće od 1.700 do 2.000 eura, koliko su procijenili vještaci koje je angažovlo Specijalno tužilaštvo”, kazao je tada Popović.

Presuda Višeg suda uslijedila je nakon što su pravosnažna postala dva rješenja o priznanju krivice zaključena između Specijalnog tužilaštva sa Tradeunique i direktorom Latinovićeve kompanije Goranom Bojanićem.

Time su priznali da je posao oko izgradnje i podjele prostora u TQ Plazi urađen na štetu grada, a zarad privatnih interesa.

Latinović je u tužilaštvu kazao da je bio dio te kriminalne grupe, a na čijem čelu navodno je bio uhapšeni funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Prije nego je postignut sporazum sa kompanijom Tradeunique, budvanska Skupština usvojila je odluku o raskidu aneksa IV ugovora o gradnji TQ Plaze i ugovora o fiduciji između Opština i Latinovićeve firme.

U predlogu odluke pisalo je da je aneks ugovora zaključen samo da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem aneksa III - kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najatraktivnije poslovne i stambene prostore. Da bi ublažili štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru - aneks IV, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao garanaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

Državi će uplatiti 288.000 eura

Kompanija Tradeunuque, sudskom presudom je obavezana da u roku od šest mjeseci u budžet države uplati 288.000 eura pribavljenih izvršenjem krivičnog djela.

U roku od 30 dana od presude moraju uplatiti i po 5.000 eura na račune Dječjeg doma u Bijeloj i Javnoe predškolske ustanove u Budvi "Ljubica Jovanović - Maše".