Pobijedite i spriječite proljećni umor

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tokom marta. Taj se osjećaj proteže i u aprilu te polako nestaje s dolaskom toplih dana u maju
0 komentar(a)
odmor, Foto: Shutterstock
odmor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.04.2016. 13:53h

Sunce jeste izvor života, ali takođe i nesanice, umora, teških nogu, posebno kad grane onako odjednom s proljeća.

Onda mu se baš i ne radujemo svi jer nas vuče krevet, glava nam pada, a koncentracija je na rezervi. Većinu ne zaobiđe ni nizak pritisak, pa uglavnom oni koje pogađa ta misteriozna bolest zvana „proljećni umor“ često naokolo hodaju očiju „na pola koplja“, poludepresivni ili razdražljivi.

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tokom marta. Taj se osjećaj proteže i u aprilu te polako nestaje s dolaskom toplih dana u maju. Radi se o normalnom fiziološkom procesu. Proljetni umor je karakterističan za sve ljude u većem ili manjem obimu.

Dodaci ishrani

Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni "utrošak". Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu "nutritivno" siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice. Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima a koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog porijekl i premalo mahunarki.

No često se događa da slijedeći slijepo "idealne" dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedovoljne količine esencijalnih tvari. Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumijevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju da proizvede, već ih moramo unijeti putem hrane jer su neophodne za normalno funkcionisanje našeg metabolizma.

Poštujte prirodni ritam tijela

Mnogi se bore s premorenošću na poslu, međutim kada dođu kući pucaju od energije. Zašto je tome tako? Dio objašnjenja je u cirkadijalnom ritmu tijela. Neki stručnjaci vjeruju da su naši tjelesni satovi namješteni tako da smo “tromi” oko dva popodne. Tjelesna temperatura teži smanjenju odmah nakon ručka te opet oko sedam naveče. To smanjenje tjelesne temperature podstiče naša tijela da oslobađaju hormon melatonin koji potom šalje signal mozgu da je ubrzo vrijeme za počinak.

Poremećaj sna je mogući uzrok umora

Apneja je poremećaj koji uzrokuje da privremeno prestanete da dišete u snu, često i mnogo puta tokom noći. Svaki put kada prestanete da dišete, probudite se upravo toliko dugo da poremetite ciklus spavanja iako toga obično niste svjesni. Ako posumnjate da vam se to događa, bilo bi dobro posjetiti ljekara

Odolite dugim popodnevnim spavanjima

Popodnevno spavanje je vrlo primamljivo, pogotovo ako se osjećate umorno, ali uzrokuje haos u normalnom ritmu spavanja. Tada upadate u krug dnevnih dremuckanja te noćnih borbi za san. Da vam se to ne dogodi, prilikom ručka izbjegavajte hranu s visokim glikemijskim indeksom i alkohol. Kako ne biste razmišljali o popodnevnom spavanju, bavite se fizičkom aktivnošću. Također se držite uobičajene rutine spavanja - idite u krevet i dižite se u isto vrijeme te se pobrinite da izbjegnete naporne ili stresne aktivnosti prije odlaska na spavanje.

Prekontrolišite štitnu žlijezdu

Vaša štitna žlijezda kontroliše koliko brzo vaše tijelo spaljuje energiju, stvara proteine i reaguje na druge hormone. Nedovoljno aktivna štitna žlijezda - hipotireoidizam - može da prouzrokuje osjećaj umora i debljanje bez očitog objašnjenja. Takođe može uzrokovati suvu kožu i osjetljivost na hladnu vodu. To je ozbiljan problem koji zahtijeva pravilnu dijagnozu.

Jedite ugljene hidrate

Oni su odlični za podizanje energije, no oni spadaju u dvije vrlo različite kategorija: prvu čine oni koji se brzo razlažu i imaju visok glikemijski indeks, a drugu oni koji se sporo razlažu i imaju niski glikemijski indeks. Ugljeni hidrati koji se brzo razlažu, kao npr. šećer ili gazirani sokovi, daju vam naglu eksploziju energije nakon koje slijedi nagli pad, a oni koji se sporo razgrađuju, poput integralnoga hljeba i pasulja, pružiće vam dugitrajniji nivo glukoze i energie.

Fizička aktivnost je obavezna

Redovna vježba je jedan od najboljih načina da spriječite krizu s osjećajem oppšteg umora. Dok se krećete, dišete sve dublje povećavajući nivo kiseonika u krvi. Vježbajte napolju gdje vam svjež vazduh može pomoći da razbistrite misli, a prizori i zvucii mogu djelovati stimulativno na čula.

Bonus video: