Nišlija Nikola Mikić najuspješniji mladi pjevač

Santas Lucija - jednu od omiljenih kompozicija vokalne pedagoškinje, Novljanke Brune Špiler kojoj je festival posvećen, sinoć su pjevali pobjednici festivala zajedno sa primadonom Radmilom Smiljanić umjetničkom direktorkom festivala
193 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Mikić, Foto: Slavica Kosić
Nikola Mikić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.04.2016. 13:33h

Koncertom "Belkanto za sjećanje" sinoć je u Mediteranskom centru Instituta Igalo završeno 9. Međunarodno takmičenje solo pjevača "Bruna Špiler".

Santas Lucija - jednu od omiljenih kompozicija vokalne pedagoškinje, Novljanke Brune Špiler kojoj je festival posvećen, sinoć su pjevali pobjednici festivala zajedno sa primadonom Radmilom Smiljanić umjetničkom direktorkom festivala. Ona je pohvalila kvalitet mladih pjevača, a zadovoljna je i brojnošću onih koji su se takmičili u Herceg Novom.

Najuspješniji mladi pjevač ove godine, između 75 učesnika sa prostora ex YU i Austrije, bio je bariton Nikola Mikić iz Niša. On je dobio prvu nagradu u trećoj kategoriji ali i nagaradu koju dodjeljuje Internacionalni operski festival Oper oder Spre. Riječ je o stipendiji koja podrazumijeva tronedjeljni boravak u Njemačkoj: smještaj, časove pjevanja i ono što je za Nikolu, kako kaže najvažnije, četiri kolažne operske predstave i dva koncerta sa orkestrom.

Nagradu je dodijelila Snežana Nena Brzaković koja već nekoliko godina na ovaj način promoviše hercegnovski festival i podržava mlade operske talente. To je uradila i ove godine dodijelivši istu nagradu Andriji Nikoletiću iz Zemuna. Irina Subašić iz Banjaluke je najljepši ženski glas, a najljepši muški je Nikolaj Vuković iz Beograda.

Vlatka Kladarić, Jelena Gerendaj i Kristina Hegeduš iz Osjeka, najbolji su ansambl takmičenja. Naknadno će biti dodijeljena nagrada francuske asocijacije Parade jer njihovi predstavnici nisu uspjeli da doputuju u Herceg Novi, pa će o stipendiji koju dodjeljuju odlučiti nakon što preslušaju nastupe svih učesnika ovogodišnjeg festivala.

Radmila Smiljanić, i ove godine nagradila je najperspektivniju sopranistkinju Ivu Gloriju Marković iz Beograda.

U žiriju su ove godine bili Miroslav Homen (predsjednik) , Tatjana Vasle iz Slovenije, Ljubica Živković iz Srbije i Stojan Gančev iz Makedonije. Jednoglasno su festival ocjenili najboljim ocjenama, prvenstveno zbog brojnosti učesnika ali i zbog kvaliteta njihovih nastupa.

Bonus video: