Vargas Ljosa osnivač i predsjednik žirija nagrade Književni plamen

deja o ovoj međunarodnoj književnoj nagradi objavljena je prošle godine, prilikom posjete Marija Vargasa Ljose Crnoj Gori, kada je slavni pisac proglašen prvim laureatom nagrade
0 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Mario Vargas Ljosa, Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2016. 16:35h

Prvi sastanak žirija za dodjelu međunarodne nagrade Književni plamen koju su prošle godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i izdavačka kuća „Nova knjiga“ iz Podgorice održan je juče.

Ideja o ovoj međunarodnoj književnoj nagradi objavljena je prošle godine, prilikom posjete Marija Vargasa Ljose Crnoj Gori, kada je slavni pisac proglašen prvim laureatom nagrade.

Kako su saopštili organizatori, nagrada nosi naziv po stavu Vargasa Ljose da književnost „ispunjava naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom u pogledu budućnosti, ali i kritičkom sviješću u odnosu na stvarnost“.

Veliki svjetski pisac i nobelovac biće počasni predsjednik i stalni član žirija nagrade “Književni plamen”. Članovi žirija su izdavač Predrag Uljarević, direktor „Nove knjige“, i profesori književnosti i estetike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić i Siniša Jelušić.

Žiri je usvojio pravilnik o radu i u konsultacijama sa Vargasom Ljosom razmatrao kriterijume za dodjelu nagrade u 2016. godini.

Žiri poziva sve čitaoce i poštovaoce književnosti, koji su takođe uključeni u ovaj proces, da svoje predloge pošalju na mejl: knjizevniplamen@novaknjiga.com.

Peruanac koji uglavnom živi u Madridu jedan je od najpopularnijih i najcjenjenijih autora današnjice. Uprkos ozbiljnim godinama (1936), pisac “Rata za smak svijeta”, i dalje je jedan od društveno najangažovanijih pisaca našega vremena.

Vargas Ljosa je posljednji živi velikan prve generacije latinoameričkog književnog buma iz šezdesetih godina prošloga vijeka, kada je, zajedno sa Garsijom Markesom, Kortasarom, Karlosom Fuentesom, Ernestom Sabatom, “zeleni kontinet” na velika vrata uveo na svjetsku književnu scenu.

Bonus video: