Mutko: Bez krivičnih prijava za doping skandal u Rusiji

0 komentar(a)
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Vitalij Mutko, Foto: Www.biathlonews.com
Ažurirano: 08.04.2016. 19:11h

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izjavio je danas da se niko neće suočiti sa krivičnim prijavama povodom najvećeg doping skandala u istoriji zemlje.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je u novembru Rusiju iz svih međunarodnih takmičenja poslije izvještaja komisije Svjetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je prikrivala država.

"U kancelariji glavnog tužioca pažljivo je pregledan izvještaj oko doping slučajeva i nije pronađena nijedna činjenica, podržana zakonom, da bi se otvorio slučaj", rekao je Mutko za portal Sportfakt.

Rusija ima problema i sa više desetina sportista koji su pozitivni na meldonijum, supstancu koju je WADA 1. januara stavila na listu zabranjenih.

Mutko je rekao da je Rusija bila primorana da povuče pojedine sportiste iz reprezentacija sa velikih takmičenja zbog rizika o mogućim pozitivnim doping testovima na meldonijum.

Mutko je to izjavio dan pošto je hokejaška reprezentacija Rusije za igrače do 18 godina zamijenila cio tim, dan pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u SAD. Igrači su zamijenjeni grupom članova reprezentacije do 17 godina.

Ministar sporta rekao je da su pojedini igrači uzeli meldonijum dok je bio legalan, ali da su ruski zvaničnici strahovali da bi ta supstanca mogla da im ostane u organizmu.

"Ako su sportista ili grupa sportista u oktobru ili novembru uzeli meldonijum, ne znamo da li bi se prikazao na testiranju. Mi umanjujemo rizike", rekao je Mutko.

Predsjednik Hokejaškog saveza Rusije Vladislav Tretjak rekao je da je ekipe promijenjena iz taktičkih razloga, ali je Savez danas priznao da je to učinjeno zbog meldonijuma.

Savez tvrdi da su igrači u jesen 2015. prestali da uzimaju meldonijum, kada je WADA odlučila da ga stavi na listu zabranjenih u januaru ove godine.

Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrđeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Bonus video: