Radnike "častili" pola miliona eura

Hercegnovsko tužilaštvo provjerava okolnosti pod kojim su zaposleni u Vodovodu i kanalizaciji dobili kredite prije osam godina za poboljšanje stambenih uslova...
8 komentar(a)
Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.04.2016. 16:54h

Hercegnovsko tužilaštvo provjerava okolnosti i uslove pod kojim su zaposleni u Vodovodu i kanalizaciji dobili kredite prije osam godina za poboljšanje stambenih uslova.

Odbor direktora te kompanije 2008. godine donio je odluku da se za 54 radnika dodijele krediti u iznosu od osam do 10.000 eura, uz grejs period od tri godine u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.

Kredit je morao biti vraćen za pet godina, sa kamatom od tri odsto.

Iako je otplata kredita morala početi još 2011. godine, niko od potpisnika ugovora do danas nije uplatio ni centa.

Izvor “Vijesti” navodi da je radnicima navodno obećano da taj kredit neće morati vraćati, jer je istog dana Odbor direktora donio i odluku o dodjeli bespovratne pomoći za isti broj radnika u iznosu od po 10.000 eura.

Međutim, ta odluka je povučena.

Sve se to dešavalo u vrijeme lokalnih izbora u Herceg Novom, pa se spekulise da je koalicija na čelu sa SNP-om na taj način pokušavala da zadrži vlast u najvećem bokeljskom gradu, kojim je upravljala od 2000. pa sve do prošle godine.

Oslanjajući se na obećanja, radnici koji su potpisali ugovor o kreditu ponašali su se kao da je riječ o bespovratnim sredstvima.

U međuvremenu, bivši direktor tog javnog preduzeća Zoran Šabanović donio je navodno nezakonitu odluku, prema kojoj su korisnici bili dužni da kredit vraćaju u mjesečnim ratama od po 10 eura.

Ni ta odluka nije ispoštovana.

To pitanje najvjerovatnije ne bi pokrenuo ni novi, ni stari Odbor direktora (u kome su zajedno odlučivali članovi koji su bili iz SNP, ali i iz DPS-a koji je tada bio opozicija lokalnoj vlasti) , ni menadžment, da to pitanje nije pokrenula državna revizija.

Tek nakon toga, Odbor direktora o svemu je obavijestio ODT u Herceg Novom.

“Postupak je u fazi izviđaja, zbog čega vam ne možemo dostaviti više informacija”, odgovoreno je “Vijestima” iz tužilaštva.

U dugovima do guše, odakle onda novac koji su “poklonili” radnicima

Račun preduzeća Vodovod prethodnih godina često je bio u blokadi zbog neizmirenih obaveza za utrošenu struju, pa je Elektrodistribucija u nekoliko navrata isključivala struju pumpnim stanicma i drugim postrojenjima Vodovoda, zbog čega su građani bili bez vode. U nekoliko navrata, Opština je preuzimala dug Vodovoda za transport vode iz sistema Plat preko hrvatske teritorije. Radnicima su do prije godinu, kada je promijenjen menadžment, kasnile plate i po nekoliko mjeseci. Zbog toga se i utvrđuje odakle pola miliona eura koji su “poklonjeni” radnicima.

Bonus video: