Dokumentarni film ‘’Destinacija Serbistan’’

Doku-drama je prostor da pored socijalno-političkog konteksta u kojem su se zatekli, pokažu i svoje individualne vrijednosti, tako da postaju junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju, i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumiju
126 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2016. 17:44h

Ilegalni migranti i tražioci azila u Srbiji, smješteni u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka – prolaze kroz period adaptacije na život i društvene okolnosti u Srbiji.

Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov cilj je da stignu do zemalja Evropske Unije. Doku-drama je prostor da pored socijalno-političkog konteksta u kojem su se zatekli, pokažu i svoje individualne vrijednosti, tako da postaju junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju, i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumiju.

Reditelj ovog dokumentarnog filma je Želimir Žilnik.

Želimir (rođen 08.09.1942 u Nišu) je jedan od najznačajnijih srpskih nezavisnih reditelja. Pažnju na sebe privukao je još 1960-ih godina filmovima ‘’Nezaposleni ljudi’’ i ‘’Rani radovi’’, za koje je dobio i međunarodne nagrade.

Tokom 1970-ih Žilnik je bio kritikovan na ideološkim osnovama i njegovi filmovi bili su zabranjivani u SFRJ.

Ovu dokumentarnu dramu pogledajte večeras od 20 sati, samo na TV Vijesti.

Galerija

Bonus video: