Sjeverna Koreja: Predsjednica Južne Koreje je podli manijak koji želi sukob

Kako se navodi u saopštenju CPRK, insistiranje Park na tome da Pjongjang odustane od programa nuklearnog naoružanja pokazuje da je ona "zaostala i ne zna kako svijet funkcioniše"
0 komentar(a)
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2016. 08:11h

Sjeverna Koreja je danas ponovo uputila oštre lične kritike južnokorejskoj predsjednici Park Geun-Hje, opisavši je kao "zlu ženu bez premca" koja želi rat.

Verbalni napad Komiteta za mirno ujedinjenje Koreje (CPRK) uslijedio je nakon što je Park prošle nedjelje učestvovala na samitu o nuklearnoj bezbjednosti čiji je domaćin bio američki predsjednik Barak Obama, na kojem su osuđene kontinuirane težnje Pjongjanga ka nuklearnom naoružanju, prenosi AFP.

Portparol CPRK rekao je da su ponašanje i komentari predsjednice Park na samitu ličili na "epileptični napad podlog manijaka koji želi sukob", objavila je zvanična novinska agencija KCNA.

Kako se navodi u saopštenju CPRK, insistiranje Park na tome da Pjongjang odustane od programa nuklearnog naoružanja pokazuje da je ona "zaostala i ne zna kako svijet funkcioniše".

Sjevernokorejski državni mediji izveli su niz takvih verbalnih napada na Park, koristeći nepristojne i često izrazito seksističke izraze u osudi njenog beskompromisnog stava prema Pjongjangu i alijanse Južne Koreje sa SAD, primjećuje francuska agencija.

Saopštenje CPRK objavljeno je nekoliko dana nakon što je zvanični sjevernokorejski vebsajt objavio novi propagandni video-snimak na kojem je prikazan višestruki raketni napad na predsjedničku Plavu palatu u Seulu.

Vojne tenzije na podijeljenom Korejskom poluostrvu u porastu su otkako je Sjeverna Koreja izvela četvrtu nuklearnu probu u januaru, a prošlog mjeseca je lansirala raketu za šta mnogi smatraju da je zapravo bila proba balističke rakete.

Predsjednica Park je zauzela čvrst stav prema Pjongjangu otkako je Sjeverna Koreja u januaru izvela nuklearnu probu i predvodi pozive za oštre međunarodne sankcije, obećavši snažan vojni odgovor na bilo kakve direktne provokacije sjevernog susjeda.

Bonus video: