IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽAKA RUKETA U NIKŠIĆU

Umjetnik koji hvata odlaganje trenutka smrti u koridi

Organizator izložbe, koja je realizovana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, je JU „Muzeji i galerije“
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2016. 07:59h

“Korida ima svoje slikare - Goju, Manea, Pikasa, i svog književnika, Hemingveja. A ima i svog fotografa. Jedan među mnogima koji su fascinirani koridom je Žak Ruket”, kazao je prof. dr Saša Popović otvarajući Ruketovu izložbu umjetničkih fotografija u Nikšiću.

Na dvadesetak fotografija, koristeći dugu ekspoziciju i na taj način stvarajući, kako je kazao Popović, utisak pokreta i prenoseći značaj tog trenutka, Ruket prikazuje koridu Južne Francuske.

“Jednostavnost prikaza na njegovim fotografijama dovedena je do perfekcije. On apstrahuje zadnji plan, izoluje figure na bijeloj podlozi i prikazuje samo ono što želi iz te koride. Mogli bismo njegovu izložbu nazvati i crveno-crna gracioznost”, istakao je Popović, dodajući da su svi fotografi toreadori na svoj način, ali da su samo rijetki od njih matadori.

Ruket je, kako je kazao, upravo jedan od tih matadora koji fotografiju “kroti” toliko vješto da posmatrača “čuva brutalnosti koride i ovaj neobičan odnos čovjeka i životinje prikazuje u estetskoj ravni”. A ideja francuskog fotografa, istakao je Popović, je odlaganje trenutka smrti.

“Naziv njegove izložbe ‘Ante morte’, u prevodu prije smrti, korespondira sa njegovom osnovnom idejom - on ne želi da nam prikaže brutalnost prema životinji, već trenutak prije smrti. On želi da taj trenutak prije egzekucije bika duže traje i zato koristi duge ekspozicije, da odloži smrt. Vjerovatno smo i mi u nekoj malo većoj koridi univerzuma. I mi bismo željeli da odložimo taj trenutak kraja. Mislim da je Žak Ruket u tome uspio”, kazao je Popović koji je i prijatelj sa Ruketom, od koga je i saznao za koridu Južnu Francuske.

Ruket je zvanični fotograf Svjetskog prvenstva u vožnji kola sa jedrima, fotograf parka Burbanse, član i osnivač Međunarodnog kluba savremenih fotografa i umjetnika, osnivač Društva za istraživanje i razvoj slike i zvuka, član

Fotografske federacije Francuske. Stvaralac je i direktor Međunarodnog mjeseca eklektičke fotografije u Dol de Bretanji i direktor fotografske prakse „vladanje fotografskim aparatom u službi pogleda“.

Dobitnik je više priznanja, među kojima je Nagrada za kreativnost u Renu. Organizator izložbe, koja je realizovana u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, je JU „Muzeji i galerije“.

Kako je Piratu bik izbio oko tokom borbe

Popović se prilikom otvaranja izložbe prisjetio događaja iz 2011. godine kada je Špancu Huanu Hoseo Padilji, poznatijem kao Pirat, bik u koridi izbio oko.

„Prije par godina matadoru Padilji u koridi bik je izbio oko. Tako je bik od čovjeka napravio fotoaparat. Kasnije je Padilja, toreador, nastavio sa koridom, ali se žalio na usko vidno polje, nemogućnost da precizno utvrdi razdaljinu.

Tako je Padilja shvatio kako je fotografu gledajući kroz jedno oko“, kazao je Popović.

Galerija