ISTRAGA O PRODAJI HALE FAKOP “RADOJA DAKIĆA”

Poslovni prostor od 3.891.460 eura prodali kao staro gvožđe

Prema informacijama “Vijesti”, ukupnu vrijednost imovine bivše fabrike mašina prije dvije godine, a nakon naknadne procjene, umanjio je vještak finansijske struke Marko Radunović
155 pregleda 0 komentar(a)
Hala, Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Hala, Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 08.04.2016. 05:34h

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića” - Milan Vukčević kazao je juče da je marta 2013. godine utvrđeno da hala “Fakop” vrijedi 3.891.460 eura.

On je to pročitao iz nalaza koji je tada sačinila vještak Milanka Popović.

Ta hala je krajem 2014. godine prodata kompaniji “Čelebić” za 622.500 eura, a Specijalno tužilaštvo ispituje da li je taj posao zakonit.

Na čelu ove podgoričke kompanije je biznismen Tomislav Čelebić.

„Svi naši prigovori nalaze se u spisima predmeta, a nikad nijesmo željeli da pristanemo da se ukupna procjena imovine 'Radoja Dakića' smanji za oko 30 miliona eura, sa nešto više od 80 miliona na 51,6 miliona eura“, kazao je „Vijestima“ Branislav Ćupić, advokat dijela bivših radnika.

Prema informacijama “Vijesti”, ukupnu vrijednost imovine bivše fabrike mašina prije dvije godine, a nakon naknadne procjene, umanjio je vještak finansijske struke Marko Radunović.

Hala “Fakop” bila je poslovni prostor u privredi sa plaćenim komunalijama čija je knjigovodstvena vrijednost 2013. godine iznosila 5.518.000 eura.

To je u stvari bila bivša hala bravarske obrade koja je 2005. bila procijenjena na iznos od 7,65 miliona eura.

Vukčević je objasnio da je vještakinja Popović 7. marta 2013. utvrdila da hala vrijedi gotovo četiri miliona eura.

“Potom su 4. novembra 2014. vještaci mašinske struke Novak Sokić, Miodrag Vukčević i Igor Radojević, utvrdili da ta konstrukcija hale vrijedi 1,8 miliona eura, da bi nakon što su dobili zadatak postupajućeg sudije Danila Jegdića, krajem novembra konstatovali da je vrijednost hale 1.245.000 eura. I tada su procijenili da je kilogram čelika 0,75 centi, a kilogram aluminijuma 1,5 euro. I to je na kraju prodato u pola cijene. Vještak Sokić je bio kao radnik među povjeriocima i imao neposredan interes da se proda ova konstrukcija“, tvrdi Vukčević.

Sudija Jegdić je u međuvremenu zamijenjen i ne radi više na tom predmetu.

Vukčević napominje da je tokom naknadnog vještačenja procjene hale „procjenjivana vrijednost konstrukcije, obrada instalacije, elektroinstalacije i drugi elementi koji uvećavaju vrijednost objekta“. „Vještak geodeta sa srednjom stručnom spremom Lazar Vukadinović u obimu od 29.000 kvadrata utvrdio je saobraćajnice na imovini „Radoja Dakića“, a to nije radio vještak saobraćajne struke kako je to trebalo da bude obavljeno po propisima“, dodao je Vukčević.

Advokat Veselin Raspopović koji zastupa najveći broj bivših radnika, kazao je „Vijestima“ da bi mu odgovaralo da se u detalje otkrije sve što se sa imovinom “Radoja Dakića” dešavalo posljednjih 12-13 godina.

On, međutim, tvrdi da se postupak prodaje hale preduzeću „Čelebić“ odvijao u transparentnoj proceduri.

„Mi smo imali primjedbe samo na postupanje bivšeg sudije“, objasnio je Raspopović.

Njegova 204 klijenta još prošle godine trebalo je da dobiju oko dva miliona eura prihodovanog novca od prodaje imovine bivše fabrike mašina. To se, međutim, još nije desilo.

„Novi sudija Ivana Becić bila je ovih dana u Centru za obuku sudija i nadamo se da će već od ponedjeljka početi da se bavi svim predmetima koji se tiču imovine 'Radoja Dakića'”, rekao je advokat Raspopović.

Mugoša je htio da gradi bazen, Danilo Popović stavio fiduciju

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića”, Milan Vukčević saopštio je “Vijestima” da je bivši gradonačelnik Glavnog grada Miomir Mugoša imao namjeru da baš u toj hali gradi jedan od novih bazena u Podgorici, od čega nije bilo ništa.

“O tome je bilo govora na sastanku kojem je prisustvovalo 50 ljudi. Bivša hala bravarske obrade, kasnije nazvana Fakop, površine veće od 19.000 kvadrata prvobitno je 2005. godine bila procijenjena na iznos od 7,65 miliona eura i tada je stavljena fiducija od strane čelnika Saveza sindikata Crne Gore Danila Popovića. On je to uradio vjerovatno u svojstvu 13. ministarstva u vladi“, naveo je Vukčević.

Čelebić: Halu smo uzeli, zemljište je ostalo fabrici

Iz kompanije “Čelebić” “Vijestima” su saopštili da nijesu upoznati da je pokrenut postupak od strane Specijalnog tužilastva u vezi sa prodajom dijela imovine fabrike “Radoje Dakić”, konkretno hale “Fakop”.

“Halu koja je predmet vašeg interesovanja smo kupili u postupku sudske prodaje, uz obavezu da o našem trošku istu demontiramo i uklonimo bez bilo kakvog prava na zemljištu na kojem se hala nalazila.

Na zemljištu je imalac upisanog prava ostao 'Radoje Dakić'”, saopštili su iz kompanije “Čelebić”.

Preporučujemo za Vas