Izložen „Voajerizam” Semjona Agroskina

Bezljudni pejzaži koje istražuje su granica između autora-putnika i realnog života, i ova optička granica postaje drugi smisao radova Semjona Agroskina
0 komentar(a)
Rad Semjona Agroskina (Novina)
Rad Semjona Agroskina (Novina)
Ažurirano: 07.04.2016. 06:56h

Izložba umjetnika Semjona Agroskina biće otvorena večeras, u 18 čaova, u Dukley Gallery, u kompleksu Dukley Gardens, na Zavali u Budvi.

Izložba je, kako saopštavaju organizatori, završni čin boravka Agroskina u okviru redovnog godišnjeg rezidencijalnog programa DEAC. Izložba obuhvata seriju slika nastalih u ateljeu koji je Agroskinu bio na raspolaganju u Dukley Art Centru, u zgradi kotorske Jugooceanije, i dakako ne slučajno, umjetnik ovu seriju slika obuhvata jedinstvenim nazivom “Voajerizam”. Na njegovim prizorima, pretežno pejzažima, jedan kružni detalj izdvojen je i uvećan, kao da je nastao posmatranjem kroz durbin, ili dvogled, čime se slika uspostavlja kao optička membrana na kojoj permanentno titraju pitanja: gdje je istina realnosti, šta je realno, a šta fantazija? U kratkom tekstu napisanom uz ovu izložbu, sam umjetnik ispisuje sljedeće redove:

“Umjetnik je često putnik koji okolinu proučava očima djeteta koje (ništa) ne razumije. On ne može da usredsrijedi pažnju na zanimljivosti. On je usamljeni putnik, koji je došao iz daleke zemlje. On usmjerava svoj binokl na detalje koji ništa ne znače. Jednako uspješno on koristi durbin, mikroskop ili lornjon. Na površini slike pojavljuje se optička leća, i ona otkriva fragment koji izgleda kao slučajnost.

Bezljudni pejzaži koje istražuje su granica između autora-putnika i realnog života, i ova optička granica postaje drugi smisao radova Semjona Agroskina. Ali postoji još jedna, dublja perspektiva: veza sa tradicijom. More, planine, obale, uvijek su bili tema, koju su pokušavali da razumiju najrazličitiji umjetnici.

Slike koje su ovdje pokazane, teško da se spore ili da stupaju u međuodnos sa opštepoznatim stilovima slikarstva. Prije je u pitanju objektivna dokumentacija: njihov autor čak nije umjetnik, već vjerodostojni pripovjedač. Njegove slike toliko su vjerodostojne da ih je moguće pokazivati i unucima”.

Bonus video: