Katnić krenuo i na "Radoje Dakić"

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević, rekao je "Vijestima" da su predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici dostavili sve što se dešavalo u vezi prodaje imovine tog preduzeća, “postupaka i ponašanja Osnovnog suda”...
271 pregleda 14 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.04.2016. 07:45h

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom ispitivanja zakonitosti prodaje imovine kompanije “Radoje Dakić”.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja.

"Vijestima" je to potvrđeno iz tužilaštva, nakon što su predstavnici te institucije pitani da li istražuju kako je hala Fakop, površine 19.151 metara kvadratnih, prodata kompaniji "Čelebić" za 622.500 eura, iako je sudskim vještačenjem njena tržišna vrijednost sa urbanističkom procijenjena na 1.450.000 eura.

Taj dio imovine "Radoje Dakića" 2014. godine prodat je jedinom ponuđaču na tenderu - kompaniji Čelebić, na zahtjev dijela povjerilaca u izvršnom postupku.

Za imovinu bivše fabrike mašina godinama je slabo interesovanje, pa su se tokom dosadašnjeg izvršnog postupka djelovi imovine preduzeća često prodavali u pola cijene.

Vršilac dužnosti direktora “Radoje Dakića” Mihailo Tomović u telefonskom razgovoru kazao je novinaru “Vijesti” da ga tim povodom niko nije zvao iz Specijalnog tužilaštva.

"Niko nas nije zvao tim povodom. Mi smo do sada imali komunikaciju samo sa Osnovnim sudom i postupajućim sudijom kojem smo predočili podatke o procjeni vrijednosti imovine i da se ne slažemo sa cijenama po kojima su se djelovi imovine prodavali“, kazao je Tomović.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike Milan Vukčević, rekao je "Vijestima" da su predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici dostavili sve što se dešavalo u vezi prodaje imovine tog preduzeća, “postupaka i ponašanja Osnovnog suda”...

“I neizvršavanje pravosnažne sudske odluke već 10 godina je sastavni dio suđenja. U državi socijalne pravde radnicima je oduzeto pravo na zarađeno više od 18 godina. U dosadašnjoj prodaji postoje okolnosti koje dovode u sumnju nepristrasnost postupajućeg sudije Danila Jegdića i predsjednika Osnovnog predsjednika suda Zorana Radovića”, tvrdi Vukčević.

Sudija Danilo Jegdić rekao je juče da prvi put čuje da je formiran predmet u Specijalnom tužilaštvu, ali i da ne brine budući da je sve njegove odluke potvrđivalo Vijeće Osnovnog suda.

Osnovni sud je, u međuvremenu, postupak izvršenja sudske presude dodijelio u rad novoj sutkinji Ivani Becić, koja bi tek trebalo njim da se pozabavi.

Kompanija Čelebić: Halu demontirali o našem trošku

Iz kompanije Čelebić “Vijestima” su saopštili da nijesu upoznati da je pokrenut postupak od strane Specijalnog tuzilastva vezano za prodaju dijela imovine fabrike "Radoje Dakić", konkretno hale "Fakop".

"Halu koja je predmet vašeg interesovanja smo kupili u postupku sudske prodaje uz obavezu da o našem trošku istu demontiramo i uklonimo bez bilo kakvog prava na zemljištu na kojem se hala nalazila. Na zemljištu je imalac upisanog prava ostao Radoje Dakić AD", saopštili su iz kompanije Čelebić.

"Sud žmurio na nezakonitosti, naplatili se direktori i rođaci"

“Pitanje je kakvim se načelima i prioritetima rukovodio dosadašnji postupajući sudija kada je donosio zaključke o namirenju radnika koji su već bili naplatili svo dosuđeno potraživanje. Do sada su se naplatili bivši direktori, njihova braća i rođaci jer su imali povjerljive podatke o popisu pokretne imovine u preduzeću”, naglasio je Milan Vukčević.

On je istakao da su krajnje nezadovoljni postupanjem predsjednika Osnovnog suda koji je, kako tvrde, “žmurio na neispravnosti, i koji nije htio” sa njima da razmijeni informacije, već tolerisao loše postupanje sudije Jegdića.

Bonus video: