"Novac za kulturu preusmjeriti prema "nepodobnim" stvaraocima i rezultat će brzo biti vidljiv"

4 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Screenshot (YouTube)
Balša Brković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.04.2016. 12:40h

"Kultura je uvijek u određenom smislu posljedica ili u vezi sa onom javnom paradigmom koju kreira vlast u nekom društvu, tako da na neki način uvijek jeste slika toga, makar ona zvanična kultura. U tom smislu čini mi se da je dominantna kultura u Crnoj Gori, u određenom smislu, kultura straha, kultura krivotvorenja, kultura podobnosti, što je sve u suštinskom smislu najantikulturalniji mogući koncept.To je ono što je problem, i Crne Gore danas i ovakve vlasti u Crnoj Gori", rekao je koordinator za kulturu Građanskog pokreta URA, Balša Brković.

U toj kulturi se, prema njegovim riječima, ne može učiniti da mladi ljudi osjećaju taj okvir kao svoj prirodni okvir za istraživanje, za autentično traganje, a kultura uvijek to jeste.

"Najveća moguća odgovornost za to ide prema Ministarstvu kulture. Naprosto, ovdje uvijek Ministarstvo kulture funkcioniše kao neka vrsta vladine agencije koja treba da smiri zonu kulture, da je učini bezincidentnom, da je učini podobnom onom konceptu na kome insistira vlast. Da se samo onaj novac koji zvaničnim ili nezvaničnim putevima ide za smirivanje raznih umjetničkih ambicija, sujeta i tako dalje, preusmjeri prema prevodilaštvu, prema stvaralaštvu mladih, prema alternativi, prema svemu onome što zapravo čini jednu kulturu vitalnom, rezultat bi bio vidljiv u jako kratkom roku", kazao je Brković.

Bonus video: