OSUDILI NAPAD NA LAZARA AKOVIĆA

Ombudsman: Advokatima se mora obezbijediti da obavljaju dužnost bez pritiska i straha za život

"Napadi na one čiji je posao da pred zakonom štite druge i pomažu im da ostvare svoja prava i interese, kod građana mogu stvariti osjećaj nesigurnosti i straha"
58 pregleda 1 komentar(a)
Lazar Aković napad, Foto: Filip Roganović
Lazar Aković napad, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.04.2016. 11:05h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudio je napad na advokata Lazara Akovića i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ovog ali i ranijih napada na advokate i njihovu imovinu.

"Napadi na one čiji je posao da pred zakonom štite druge i pomažu im da ostvare svoja prava i interese, kod građana mogu stvariti osjećaj nesigurnosti i straha. Neophodno je da takvi slučajevi budu brzo i efikasno rasvijetljeni, kako bi se poslala poruka da se nijedan oblik nasilja neće tolerisati. Crnogorskim advokatima mora se obezbijediti da nesmetano obavljaju svoju dužnost, bez pritiska i straha za svoj život, život svojih porodica i imovinu. Jedino pod tim okolnostima mogu dati efikasan doprinos unaprjeđenju vladavine prava i zaštiti prava i sloboda drugih građana", navodi se u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Dodaje se da se Zaštitniku pismom obratio predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, koji je prenio najoštriji protest i nezadovoljstvo svojih kolega, povodom posljednjeg u nizu napada na advokate.

Ukazali su da su napadi učestali i da stvaraju nesigurnost i ugroženost kod advokata, “pogotovo usljed činjenice da nijedan dosadašnji napad na tijelo ili imovinu advokata nije rasvijetljen, zbog čega advokati žive u strahu da ih može napasti bilo ko i u svakom momentu…”

"Zaštitnik dijeli zabrinutost predstavnika advokatske profesije i poziva na hitnu reakciju nadležnih kako se ovakvi neprihvatljivi događaji ne bi ponovili. Očekujemo da će državni organi u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mjere i radnje kako bi se advokati bez pritiska i straha bavili svojom profesijom. Zaštitnik ponovo ukazuje da je neophodno procesuirati i sve ranije napade, kako na advokate, tako i na novinare i druge osobe koje obavljaju profesije od javnog značaja, u cilju obezbjeđivanja njihove adekvtne zaštite i sigurnosti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas