Još imamo prostore u kojima smo slobodni

“Komunikacijski smo povezani putem svih uređaja koje svakako koristimo - mobilni i fiksni telefon, televizija, internet... Eventualno je moguće govoriti o medijskim platformama koje su najkorišćenije, najposjećenije... “
161 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Vuković, Foto: Privatna arhiva
Vuk Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.04.2016. 08:11h

Sva relevantna istraživanja pokazuju da je Fejsbuk jedna od najposjećenijih novomedijskih platformi, a već i u stručnim krugovima važi rečenica - čega nema na Fejsbuku, kao da se nije ni desilo, konstatuje Vuk Vuković koji bi uskoro na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu trebalo da doktorira sa temom “Društveni mediji: uticaj novih tehnologija na upravljanje komunikacijama”.

“Naše društvo, fokusirano prvenstveno na kapital i iste takve vrijednosti, uvidjelo je koje su prednosti Facebooka, te svoj marketing 'preselilo' na društvene medije. Ciljna grupa je pristupačnija, jasnija, proces je jeftiniji, a sadržaji su dostupniji. Ko želi tačno može da zna šta čitamo, gledamo, slušamo i na osnovu toga prilagođava svoje proizvode pa ih plasira nama. S jedne strane, takvo upravljanje komunikacije je olakšalo put od korisnika/potrošača/kupca do proizvoda, ali nas je, s druge strane, svelo na automatizovane korisnike pod apsolutnom kontrolom tržišta. Tržište, dakle, zahvaljujući medijima i novim tehnologijama ne kontroliše samo ono što ćemo da kupimo, već i kako ćemo da se ponašamo, šta da osjećamo, o čemu da mislimo”, ističe Vuković.

S obzirom na činjenicu da se sve više potvrđuje teza da živimo u umreženom društvu, Vuković ocjenjuje da je teško odrediti određene tehnologije koje će biti uspješnije ili manje uspješne od drugih.

“Komunikacijski smo povezani putem svih uređaja koje svakako koristimo - mobilni i fiksni telefon, televizija, internet... Eventualno je moguće govoriti o medijskim platformama koje su najkorišćenije, najposjećenije... “

Vuković je uvjeren da nove tehnologije neće “istisnuti” medije kakve danas poznajemo: novine, radio, TV...

“Istorija medija nam je pokazala da nove tehnologije ne poništavaju stare, ali je činjenica da će novine, radio i televizija morati da se prilagode novim okolnostima i da pronađu svoje mjesto. Svjedoci smo da su mnogobrojna izdanja novina dostupna online, radijske i televizijske stanice 'strimuju' svoj program... Ipak, treba računati i na to da sve te informacije treba prilagoditi novom mediju - internet ipak funkcioniše na drugačijim osnovama i o tome treba voditi računa. Tehnološke promjene se dešavaju jako brzo i mediji bi morali da prate taj tempo, pogotovo ako žele da budu relevantni i uspješni u današnjem medijskom okruženju.”

Koliko i da li nove tehnologije mogu da “demokratizuju“ pristup i kreiranje informacija, Vuković ističe da još mogu.

“Iako se u svijetu i Evropi sve više priča o medijskim slobodama, zakoni nam ustvari, paradoksalno, govore o medijskim ograničenjima... Šta smije da se radi, a šta ne. Tako da se meni čini da je, suštinski, medijska sloboda iluzija. Bar kada je riječ o tradicionalnim medijima. Kada govorimo o novim tehnologijama i društvenim medijima, još imamo vidljive 'rupe', prolaze i prostore u kojima možemo biti slobodni, gdje možemo pronaći informacije koje nam mainstream mediji neće dati, gdje možemo promovisati vrijednosti koje nisu isključivo kapitalističkog karaktera”, ističe Vuković.

Na pitanje kako vidi budućnost medija i infomisanosti i koliko će to uticati na ekonomiju, politiku, kulturu, Vuković naglašava da trenutno svi, ili skoro svi, migriramo u virtuelni prostor pa je sliku svijeta moguće vidjeti upravo tu.

“Borba oko dominantnog sistema vrijednosti odigrava se upravo u virtuelnom prostoru, formumima, komentarima i onim segmentima koji su, naizgled, nekontrolisani. Budućnost medija je, suštinski, ista: šta je istina, a šta ne?”

Nagrada "Arhont"

Vuk Vuković je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gdje bi uskoro trebalo i da doktorira sa temom “Društveni mediji: uticaj novih tehnologija na upravljanje komunikacijama”. Dobitnik je nagrade “Arhont”. Od 2009. godine angažovan je na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti kao saradnik u nastavi i predavač. Predsjednik je Savjeta Javnog radio-difuznog servisa Radio-televizija Herceg Novi.

Član je nacionalnog Tima za reformu visokog obrazovanja (HERE, Erazmus+). Kao producent, sarađivao je sa mnogobrojnim institucijama, manifestacijama i festivalima: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival; Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige” Herceg Novi; Hercegnovsko pozorište...

Bonus video: