Vakcinacijom protiv zaraznih bolesti

“Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na rastući problem izbjegavanja vakcinacije, čime nam prijeti povratak bolesti poslatih u istoriju medicine, jer "ko odbije da vakciniše dijete, ne ugrožava samo svoje dijete već i druge", poručila je Jovanovski Dašić
2 komentar(a)
vakcina, Foto: Shutterstock
vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2016. 15:28h

Mogućnost pojave neke od težih zaraznih bolesti raste ukoliko roditelj izbjegava da vakciniše svoje dijete, poručeno je na edukativnom stručnom seminaru iz oblasti imunoprofilakse.

Generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju, Mira Jovanovski Dašić je, na seminaru u Petrovcu koji je organizovao Institut za javno zdravlje, kazala da neki roditelji smatraju da je vakcinisanje opasno po njihovo dijete, ili misle da je bolest toliko rijetka da nema razloga da se dijete vakciniše.

Ona je uklazala da, sa porastom nevakcinisane djece, raste i mogućnost pojave neke od težih zaraznih bolesti.

“Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na rastući problem izbjegavanja vakcinacije, čime nam prijeti povratak bolesti poslatih u istoriju medicine, jer "ko odbije da vakciniše dijete, ne ugrožava samo svoje dijete već i druge", poručila je Jovanovski Dašić.

Ona je pojasnila da cilj vakcinisanja nije samo da se zaštite neka djeca, već da se zarazne bolesti iskorijene na globalnom nivou, odnosno da se spriječi pojavljivanje zaraznih bolesti vještačkim stvaranjem imuniteta - imunoprofilaksom.

Jovanovski Dašić je saopštila da Ministarstvo zdravlja vjeruje da će seminari iz te oblasti doprinijeti da se podstakne vakcinacija, kako bi se došlo do potrebnih 95 odsto vakcinisane populacije.

Ona je navela da je prioritet crnogorskog zdravstvenog sistema kontinuirana edukacija, kao i praćenje važećih svjetskih algoritama i protokola kroz stalni trening, obučavanje i kurseve.

"To je jedini način da se adekvatno uhvatimo u koštac sa svim medicinskim izazovima današnjice”, dodala je Jovanovski Dašić.

Ona je ukazala da se obrazovanje zdravstvenih radnika, za razliku od drugih profesija, ne završava dobijanjem diplome.

"Naprotiv, oni moraju da uče dok god rade, usavršavaju se, upotpunjuju svoje znanje, jer ciljevi našeg zdravstvenog sistema će se postići kroz kontinuirano unaprjeđivanje znanja i vještina, jer samo dobro edukovani zdravstveni radnici mogu pružiti dobru zdravstveni zaštitu“, zaključila je Jovanovski Dašić.

Bonus video: