Ljepota glasa zavisi od ljepote duše

Festival će biti otvoren u kongresnoj sali mediteranskog centra Instituta Igalo, u četvrtak u 20 sati
168 pregleda 0 komentar(a)
Bruna Špiler, Foto: Slavica Kosić
Bruna Špiler, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.04.2016. 12:53h

Herceg Novi će od 7. do 9. aprila biti domaćin 9. Međunarodnog takmičenja solo pjevača „Bruna Špiler“ na kome će ove godine nastupiti 75 mladih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i iz Austrije.

Profesorka Emeritus, primadona Radmila Smiljanić, umjetnička direktorka festivala, na današnjoj konferenciji za novinare, podsjetila je da je sve počelo organizovanjem koncerta “Profesorki s ljubavlju” u znak sjećanja i poštovanja na istaknutu pedagoškinju Brunu Špiler koja je rođena i odrasla u Herceg Novom i čija je bila studentkinja.

“Ljepota glasa, zavisi od ljepote duše”, uvjerena je Smiljanić koja ističe da bi mladi pjevači ozbiljne muzike dobili bi snažan vjetar u leđa, kada bi im se u medijima dalo samo pet odsto prostora koje dobijaju estradne zvijezde.

Dirigentkinja Darinka Matić Marović navodi da brojnost mladih pjevača koji se takmiče govori o kvalitetu takmičara koji zahvaljujući nastupu na hercegnovskom festivalu uspješno nastavljaju kartijere na međunarodnim scenama.

Profesorka solo pjevanja Mirela Šćasni, direktorka festivala, ove godine se “pribojavala” da će slično takmičenje koje se organizuje u Splitu (Hrvatska) dan nakon što završi festival Bruna Špiler, uticati na brojnost kanidata, ali se to nije dogodilo, što govori o kvalitetu i tradiciji takmičenja u Hercegh Novom.

Ona je navela da će u žiriju 9. međunarodnog takmičenja solo pjevača Bruna Špiler, ove godine biti dirigent Miroslav Homen, profesorka pjevanja na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, Tatjana Vasle koja je lani bila najuspješniji profesor na novskom festivalu, profesorica u muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu Ljubica Živković i vokalni pedagog Stojan Stojanov Gančev.

Bobo Milanović, član organizacionog festivalskog tima, je naglasio da je ovo finansijski najteža godina u istoriji festivala, ali i da se nada da će za deseto jubilarno izdanje ovaj problem biti prevaziđen, tim prije jer na organizacionom i umjetničkom planu nema problema.

Festival će biti otvoren u kongresnoj sali mediteranskog centra Instituta Igalo, u četvrtak u 20 sati.

Festival je finansijski podržala Opština Herceg Novi. Nagradni fond obogaćuju Asocijacija Parade, Oper Oder Spree, galerija Sju Rajder i Umjetnička radionica – galerija Prijić kao i hotel Lighthouse.

Bonus video: