SZO: Evropa bliža nego ikada eliminaciji malih boginja i rubele

Evropska regionalna komisija verifikovala je da je 21 zemlja EURO regiona eliminisala male boginje, dok je 20 zemalja eliminisalo rubelu za period 2012-2014.
66 pregleda 2 komentar(a)
male boginje, Foto: Shutterstock
male boginje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2016. 11:33h

Prema ocjeni Evropske regionalne komisije za verifikaciju eliminacije malih boginja i rubele, u trideset i dvije zemlje Evrope dokumentovan je prekid transmisije endemskih malih boginja i/ili rubele, saopšteNo je iz kancelarije Svetjske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

"Prekid transmisije u više od polovine zemalja u Evropi potvrđuje da je eliminacija malih boginja i rubele moguća i na pravom smo putu da ostvarimo taj cilj. Ovaj trend treba odrŽati kako bi se cilj ostvario i u drugim zemljama", rekla je dr Zsuzsanna Jakab, SZO Regionalna direktorka za Evropu.

"U protivnom ove opasne i preventabilne bolesti biće i dalje prisutne izazivajući nepotrebnu patnju i gubitak života. Apelujemo na sve kreatore politika u Evropi da udruže napore u cilju potpune eliminacije dječijih boginja i rubele zauvijek”.

Nezavisna Evropska regionalna komisija za verifikaciju eliminacije malih boginja i rubele procjenjuje napredak ostvaren u zemljama analizirajuci epidemiološke i laboratorijske podatke koje dostavljaju nacionalne komisije za verifikaciju iz 50 zemalja od ukupno 53 zemlje EURO Regiona.

Tokom četvrtog po redu zasijedanja u oktobru 2015, Evropska regionalna komisija procijenila je, prvi put, situaciju u svakoj zemlji za period od 36 uzastopnih mjeseci. Shodno važećim pravilima i procedurama o verifikaciji eliminacije, jednom kada zemlja potvrdi odsustvo transmisije virusa endemskih malih boginja ili rubele u toku 36 mjeseci uzastopno, Evropska regionalna komisija može verifikovati da je došlo do eliminacije oboljenja.

Evropska regionalna komisija verifikovala je da je 21 zemlja EURO regiona eliminisala male boginje, dok je 20 zemalja eliminisalo rubelu za period 2012-2014.

"Na osnovu podataka Nacionalnog verifikacionog komiteta, Regionalna komisija za verifikaciju eliminacije malih boginja i rubele u Evropi, proglasila je da je prekinuta endemska transmisija malih boginja i rubele u Crnoj Gori u toku 2014. Ovaj, prvi put dokumentovan, prekid endemske transmisije u trajanju od 12 mjeseci u Crnoj Gori predstavlja veliki napredak. Da bi se očuvao ovaj status, potrebni su snažni kapaciteti za nadzor radi detekcije slučajeva obolijevanja i praćenje modaliteta prenošenja virusa, kao i podizanje nivoa obuhvata vakcinacijom (preko 95%) sa dvije doze vakcine protiv malih boginja i rubele, kazala je Mina Bojović, šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori.

Bonus video: