Mediteranski duh CG likovnosti

Seferović se nada da će njegova knjiga “Likovno nebo iznad Herceg Novog” biti impuls i podsticaj za dalja istraživanja
251 pregleda 0 komentar(a)
Likovno nebo iznad HN, Foto: Slavica Kosić
Likovno nebo iznad HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.04.2016. 11:02h

“Likovno nebo iznad Herceg Novog“ naziv je knjige knjige profesora, istoričara umjetnosti i publiciste, Lazara Seferovića, koja će biti promovisana u četvrtak, 7. aprila u 20 sati u hercegnovskoj Dvorani Park.

“Više od pola vijeka, ili tačnije 70 godina od osnivanja, Umjetnička škola u Herceg Novom(1946-1966) je čekala neku cjelovitiju publikaciju o svom dvadesetogodišnjem trajanju koje je ostavila o svojim talentima i njihovim dometima u likovnom stvaralaštvu u Crnoj Gori”, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Seferović koji je i sam, kao vanredni predavač istorije umjetnosti dvije godine radio u toj školi - do njenog zatvaranja.

On je podsjetio da je Petar Lubarda, koji je sa Milom Milunovićem otvorio Umjetničku školu na Cetinja, ubrzo je preselio u Herceg Novi, jer je slikar bio emotivno vezan za grad u kome je završio osnovnu i dva razreda gimnazije. Među prvim profesorima bili su Lubarda i Milunović. Kasnije profesorsku katedru preuzimaju Veliša Leković, Luka Tomanović, Vojo Stanić, Đorđije - Bato Pravilović, Luka Berberović, Boris Verigo, Darko Đurišić i drugi.

“Kroz tu školu je prošao zamašan broj nezaobilaznih ličnosti, stvaralaca, osobenih individualnih poetika, jedinstvenih umjetničkih iskaza ispoljenih u raznim oblastima. U njoj su odnjegovane generacije vrsnih likovnih umjetnika, nadaleko priznatih”, naveo je Seferović.

Među đacima Umjetničke škole u Herceg Novom bili su, kasnije poznati stvaraoci u arhitekturi, filmu, istoriji književonosti, dizajnu i pedagoškim djelatnostima”. Ona se i danas doima kao svojevrsna misija, čiji učinak traje kroz prostor i vrijeme, i treba da zauzme odgovarajuće mjesto i u novijoj istoriji umjetnosti”, uvjeren je Seferović.

On se nada da će njegova knjiga “Likovno nebo iznad Herceg Novog” biti impuls i podsticaj za dalja istraživanja o školi koja je u Herceg Novom” utemeljila mediteranski duh likovnosti Crne Gore “.

Seferović smatra da bi, između ostalog, trebalo napraviti stalnu postavku radova najslavnijih profesora i učenika škole ali da Škola uđe u pisanu riječ crnogorskog likovnog leksikona i u udžbenike iz likovnog vaspitanja.

Istoričar umjetnosti i vajar Bogdan V. Musović i sam učenik Umjetničke škole u Herceg Novom veoma emotivno govorio je o tome kako je primio vijest o smrti svog profesora Petra Lubarde, ali i o drugovanju sa rediteljem Živkom Nikolićem sa kojim je iste godine , obojica su iz Nikšića, upisao Umjetničku školu u Herceg Novom.

Sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi Tamara Lepetić navela je da je lokalna uprava finansirala izdavanje ove knjige, jer je u njoj, kao i u prethodnim, prije svega u knjizi “22 sage o Herceg Novom” na najbolji način prezentovan grad.

Na promociji knjige u Dvorani Park govoriće Ljljana Zeković, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Zdravko Vučinić, Slobodan Bobo Slovinić, Bogdan V. Musović, Bosiljka Pušić, Minja Kusovac, Vujica Ognjenović i autor.

U ime grada koji je pokrovitelj ovog vrijednog izdanja promociju će otvoriti predsjednik SO Herceg Novi Andrija Radman, a u ime Herceg festa govoriće direktor Stevan Koprivica.

Respektabilni stručnjaci dali svoj doprinos

Knjiga “Likovno nebo iznad Herceg Novog” priređena je povodom 70 godina od osnivanja Umjetničke škole u Herceg Novom, u njoj su na 420 stranica sabrani iskazi i ocjene Olge Perović, Milana Marovića, Petra Ćukovića, Aleksandra Saše Čilikova, Mladena Lompara, Ljiljane Zeković, Bata Bratislava Medojevića, Anastazije Miranović, Nataše Nikčević, Zdravka Vučinića, Slobodana Slovinića, Nikole Vujoševića, Aleksandre Vuković, Antona Zadrime, Bogdana V. Musovića, Vesne Pejović, Lucije Đurašković, Ljliljane Karadžić.

Knjiga je obogaćena sa čak 750 reprodukcija, fotosa i priloga. Tu su i portreti nekadašnjih profesora i učenika, između ostalih : Petra Lubarde, Mila Milunovića, Luke Tomanovića, Voja Stanića, Đorđa Oraovca, Miloša Vuškovića, Đorđa Bata Pravilovića, Maria Maskarelija, Miodraga Dada Đurića, Uroša Toškovića, Boška Odalovića, Hilmije Ćatovića...

Bonus video: