Advokatska komora: Napad na Akovića je napad na sve advokate

“Ovakvi napadi na advokate, stvaraju nesigurnost i ugroženost kod svakog crnogorskog advokata, pogotovo usljed činjenice da nijedan dosadašnji napad na tijelo ili imovinu advokata nije rasvijetljen..."
177 pregleda 24 komentar(a)
Lazar Aković, Foto: Savo Prelević
Lazar Aković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2016. 12:59h

Advokatska komora Crne Gore osudila je napad na kolegu Lazara Akovića iz Podgorice, koji je 4. aprila napadnut u podgoričkom naselju City kvart, gdje je i Akovićeva advokatska kancelarija.

Akovića su fizički napale dvije maskirane osobe.

“Advokatska komora upućuje najoštriji protest i istovremeno izražava nezadovoljstvo zbog učestalih napada na advokate i njihovu imovinu. Napad na advokata Lazara Akovića je ne samo napad na njega lično, nego istovremeno i napad na sve crnogorske advokate, budući da smo ubijeđeni da je glavni motiv ovakvog kukavičkog napada na kolegu Akovića, upravo njegovo bavljenje advokatskom profesijom, zbog čega zahtijevamo da se u što kraćem roku otkriju počinioci ovog gnusnog čina”, navodi se u reagovanju Advokatske komore.

Iz Advokatske komore navode da su “advokati dovedeni u situaciju da budu izloženi brutalnim fizičkim napadima od strane nasilnika, zbog čega su životi advokata svakodnevno u opasnosti”.

“Ovakvi napadi na advokate, stvaraju nesigurnost i ugroženost kod svakog crnogorskog advokata, pogotovo usljed činjenice da nijedan dosadašnji napad na tijelo ili imovinu advokata nije rasvijetljen...

Apsolutno smo ubijeđeni da je obaveza državnih organa da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve mjere i radnje, kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoj život i život svojih porodica, mogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući nacin”, navodi se u reagovanju.

Advokatska komora je podsjetila na ubistvo advokata na ulici, na činjenicu da su u nekoliko navrata advokati fizički napadani u sudnicama i ispred zgrade suda, te da su i više puta zapaljena njihova vozila.

“Apelujemo na nadležne državne organe da preduzmu sve potrebne mjere kako bi napadi na advokate i njihovu imovinu bili rasvijetljeni i istovremeno još jedanput tražimo da se unaprijedi zakonska regulativa, kojom bi se napadi na advokate i pripadnike svih drugih djelatnosti koji su u posljednje vrijeme izloženi učestalim napadima, preduprijedili i adekvatno zakonski sankcionisali”.

Pozitivna Crna Gora: Što prije otkriti počinioce

Napad na Akovića osudila je i Pozivna Crna Gora i pozvala nadležne institucije "da što hitnije preuzmu potrebne mjere kako bi se otkrili i procesuirali počinioci napada na advokata Akovića".

"Državni organi moraju preduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitili i obezbjedili sigurnost svih građana, koji se takođe, zbog učestalih napada na advokate, ne osjećaju bezbjedno. Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i zahtjeva brzu reakciju nadležnih organa u identifikovanju počinioca napada, koji moraju biti procesuirani i sankcionisani", navodi se u reagovanju Pozitivne.

Bonus video: