MANS podnio krivičnu prijavu zbog Solane

Milovac je rekao da imajući u vidu da se radi o preko 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija na primorju, "ostaje veoma malo prostora za sumnju da tadašnji direktor Uprave za nekretnine, Mićo Orlandić nije imao informaciju o tome šta se dešava u područnoj jednici katastra u Ulcinju
78 pregleda 22 komentar(a)
MANS Solana, Foto: MANS
MANS Solana, Foto: MANS
Ažurirano: 05.04.2016. 10:50h

MANS je danas Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju podnio krivičnu prijavu protiv više lica zbog sumnje da su protivzakonito opteretili državnu imovinu ulcinjske Solane u korist dobijanja kredita za treća lica.

"Krivična prijava je podnijeta protiv Mića Orlandića, bivšeg direktora Uprave za nekretnine i Dževdeta Čaprićija, sadašnjeg načelnika ulcinjskog katastra, Jelice Petričević, bivše zamjenice generalnog direktora Prve Banke Crne Gore, Dragana Đuranovića, službenika Crnogorske komercijalne banke (CKB), te osnivača kompanije Flash i Absolute, Veselina Barovića, Bojše Šotre, Zijada Blekića, Bećira Perazića i Vlatka Aprcovića", navodi se u saopštenju direktora Istaživačkog centra MANS-a Dejana Milovca.

Milovac je kazao da su prema podacima do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, u periodu od 2005. do sredine 2008. godine pomenuta lica sklopila ili posredovala u sklapanju više štetnih kreditnih ugovora kojima je protivzakonito državna imovina založena kao sredstvo obezbijeđenja.

"U pomenutom periodu uzeto je čak sedam kredita ukupne vrijednosti oko 5,2 miliona eura, a kao sredstvo obezbijeđenja pod hipoteku je stavljena državna imovina nad kojom je preduzeće „Bajo Sekulić" imalo samo pravo korištenja, nikako svojine. Od CKB su u periodu 2005. – 2006. godina uzeta tri kredita ukupne vrijednosti nešto preko pola miliona eura, dok su 2007. i 2008. godine uzeta još četiri kredita od Prve Banke ukupne vrijednosti od 4.7 miliona eura", kazao je Milovac.

MANS navodi da je prva dva kredita ispred preduzeća „Bajo Sekulić“ "potpisala tadašnja direktorica Jelena Aleksić, dok je ugovore o stavljanju državne imovine pod hipoteku potpisao danas pokojni stečajni upravnik Milorad Iković. Potpisnik nezakonitog ugovora o hipoteci sa strane CKB je bio njen službenik Dragan Đuranović."

"Tako sklopljeni ugovori o kreditu i hipoteci su bez problema verifikovani od strane ulcinjskog katastra, gdje je rješenja o stavljanju tereta na državnu imovinu potpisivao tadašnji i današnji načelnik lokalnog katastra Dževdet Čaprići. Čaprići funkciju načelnika katastra obavlja još od 2002. godine kada je postao i član Opštinskog odbora i Izvršnog odbora vladajuće Demokatske partije socijalsta (DPS) za Ulcinj", kazao je Milovac.

Milovac dodaje da je za sve ostale kredite koji su uzeti, procedura bila ista.

"Ugovore o hipoteci je potpisivao stečajni upravnik, a načelnik Čaprići je kompletan posao verifikovao izdavanjem rješenja katastra kojim se potvrđivalo da je državna imovina stavljena pod hipoteku. Čak i onda kada je u rješenjima navođeno da se radi samo o pravu korišćenja, a ne pravu svojine, ulcinjski katastar je legalizovao nezakonite hipoteke. U periodu od tri godine, Čarpići je potpisao ukupno pet rješenja kojima je državna imovina opterećena sa ukupno 5,2 miliona kredita", kazao je Milovac.

Milovac je rekao da imajući u vidu da se radi o preko 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na jednoj od najatraktivnijih lokacija na primorju, "ostaje veoma malo prostora za sumnju da tadašnji direktor Uprave za nekretnine, Mićo Orlandić nije imao informaciju o tome šta se dešava u područnoj jednici katastra u Ulcinju. Ipak, ni nakon što je na račun državnog zemljišta podignut i sedmi kredit, Orlandić nije preduzeo ništa kako bi spriječio očigledno kršenja zakona i ugrožavanje državne imovine"

"Zanimljivo je da najveći kredit u iznosu od tri miliona eura za koji se garantovalo državnom imovinom nije čak ni isplaćen preduzeću „Bajo Sekulić“, već je direktno išao na račun podgoričke kompanije „Flash“ koja je u Solani posjedovala tek dio akcija. Ovaj kredit je dala Prva Banka koju je u tom poslu zastupala tadašnja zamjenica generalnog direktora Jelica Petričević, a ispred „Flasha“ ugovor je potpisao jedan od njegovih osnivača, Bećir Perazić. Kompaniju „Flash je osnovala barska firma „Absolute“ zajedno sa premijerovim prijateljem Veselinom Barovićem, Biošom Šotrom i Zijadom Blekićem. Pored Perazića, barski Absolute su osnovali i Vlatko Aprcović, te kajmanska offshore kompnija „Balkan Investment Menagment Limited“ sa za sada nepoznatom vlasničkom strukturom. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekara, i „Flash“ i „Absolute“ su obrisane, što sudbinu zemljišta Solane koja je opterećena hipotekama čini još neizvjesnijom. MANS poziva Specijalno državno tužilaštvo da bez odlaganja otvori slučaj Solane i prije nego što nastupe veće štete po državnu imovinu, proceusira sva lica, prvenstveno ona iz državne uprave, koja su učestvovala u svim nezakonitim radnjama", kazao je Milovac.

Bonus video: