Lazaret i Kastelo, nadahnuće i motiv

Izložbu će otvoriti mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, a prisutnima će se obratiti i autor. Publika će biti u prilici da pogleda i kraću 3D animaciju modela Kastela i Lazareta iz 1965, autora Gorana Pajovića
72 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Slovinić
Slobodan Slovinić
Ažurirano: 05.04.2016. 09:53h

Multimedijalna izložba o starim utvrđenjima iz Petrovca na moru “Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv”, koju je koncipirao i uredio arheolog Dušan Medin biće biće otvorena sjutra veče u 19 i 30 u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Multimedijalnu izložbu čine četiri manje tematske cjeline: Riblji restoran “Lazaret“ Slobodana-Boba Slovinića, dipl. arhitekte, slikara i publiciste iz Budve - foto i vizuelna dokumentacija za pretpostavljeni i ribljeg restorana “Lazaret” u prostoru nekada napušeteog Lazareta za potrebe diplomskog rada (1966); Lazaret, Kastelo i Katiči - likovna inspiracija Slobodana Boba Slovinića (1967-2015): trinaest umjetničkih djela - ulja na platnu, serigrafije, akvareli i kombinovane tehnike; Bar “Castello” - dokumentarna izložba pok. Zoran B. Petrović i Aleksandar Radojević, dipl. inž. arhitekture i univerzitetskih profesora (Beograd): arhitektonski projekat adaptacije zapuštenog Lazareta u noćni bar “Castello” realizovan 1971. i Digitalni prikaz Lazareta i Kastela, rad dipl. arheologa Gorana Pajovića iz Bara (2015): 3D model Kastela i Lazareta iz 1965. nastao na osnovu arhitektosnke dokumentacije Slovinića.

“Cilj ove višedjelne izložbe je se afirmišu drugačiji načini promišljanja i spoznavanja prošlosti i sadašnjosti Kastela i Lazareta, da se ponude nove mogućnosti i dâ podsticaj da ovi i drugi lokaliteti, kao i kulturno nasljeđe uopšte, budu nadahnuće i motiv ne samo naučnicima i stručnjacima, već i ostalim stvaraocima. Ovom izložbom prije svega se želi podsjetiti na važnost kontinuirane brige i savjesnog odnosa prema kulturnoj baštini, nažalost, danas nerijetko zapuštenoj i neadekvatno tretiranoj”, navodi se u najavi izložbe.

Izložbu će otvoriti mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, a prisutnima će se obratiti i autor. Publika će biti u prilici da pogleda i kraću 3D animaciju modela Kastela i Lazareta iz 1965, autora Gorana Pajovića.

Bonus video: