Katnić traži autora optužbi

Ukradeni dokazi nakon 40 dana “pojavili” su se u policijskom vozilu za uviđaje CB Podgorica
17 komentar(a)
Slavko Stojanović
Slavko Stojanović
Ažurirano: 05.04.2016. 05:24h

Direktor policije Slavko Stojanović i načelnik kriminalističkog sektora Milovan Pavićević saslušani su u Specijalnom tužilaštvu, nakon ocjena iz Uprave da tužilaštvo sa nekim neraspoređenim policajcima pokušava da diskredituje menadžment te institucije.

Iz Uprave policije te optužbe konstatovali su u saopštenju nakon hapšenja policajaca Dalibora Medojevića i Nikole Terzića, a povodom nestanka dokaza izuzetih iz objekata uhapšenog Veselina Mujovića.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da će tužiteljka Lidija Vukčević saslušati sve ključne ljude Uprave policije, kako bi se utvrdilo ko stoji iza saopštenja punog optužbi na račun Specijalnog tužilaštva, kao i ko je to navodno trebalo da bude diskreditovan.

Sagovornik “Vijesti” je rekao da u tužilaštvu imaju problem da utvrde ko sve spada u “menadžment” policije, a da saslušani neće to da kažu.

Dokazi koji su ukradeni iz policije, na još neobjašnjen način pronađeni su prošle sedmice, poslije 40 dana, u vozilu za uviđaje CB Podgorica. Među njima i jedan papir koji nije ni bio zaveden kao izuzet prilikom pretresa.

Mujovićevu kuću policajci su pretresali u sklopu istrage sumnji da je na prevaru uzeo blizu 900.000 eura od političara Svetozara Marovića, govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Nedugo zatim utvrđeno je da je nestao dio dokaza koje je policija uzela iz njegovih objekata tokom pretresa 19. februara.

Specijalno tužilaštvo je o tome otvorilo istragu, pa su uhapšeni v.d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije - Medojević i inspektor tog odsjeka - Terzić.

Nakon toga, policija je izdala saopštenje u kome su konstatovali da su njihovi službenici uhapšeni i zadržani bez dokaza i tražli od Vlade da ih zaštiti od Specijalnog tužilaštva.

“Ovakve paušalne i ishitrene odluke Specijalnog tužilaštva, da se Medojević i Terzić liše slobode i zadrže bez ijednog ponuđenog dokaza da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, su očigledno imale namjeru da se slučaj nestanka pisama, u sprezi sa pojedinim neraspoređenim službenicima policije, iskoristi za pokušaj diskreditacije Uprave policije i njenog menadžmenta”, ocijenili su tada iz Uprave policije.

Uprava policije je 28. februara u istom saopštenju zaprijetila da će tražiti odgovornost Specijalnog tužilaštva, ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete.

“U interesu je policije da se ovaj slučaj dovede do kraja i u tome ćemo istrajati, a u ovom postupku Tužilaštvo ima punu podršku menadžmenta Uprave policije. Naravno, ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete, kod nadležnih državnih organa ćemo inicirati pokretanje odgovornosti postupajućeg tužioca i nadležnog tužilaštva”, izjasnili su se iz Uprave policije.

Uprkos teškim optužbama na račun svojih neraspoređenih službenika i tužilaštva, policija nije podnijela krivičnu prijavu i nijesu objasnila zašto to nijesu uradili.

“Povodom tvrdnji iznijetih u saopštenju Uprave policije od 28. 2. 2016. godine, u Specijalnom državnom tužilaštvu je formiran predmet. Postupak se nalazi u fazi izviđaja”, rečeno je zvanično “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva prošle sedmice.

Specijalno tužilaštvo osumnjičilo je Medojevića i Terzića za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Pušteni su da se brane sa slobode, iako je sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović potvrdio osnov sumnje da su počinili krivična djela za koja se terete.

“Vijesti” su odmah nakon krađe dokaza u policiji pitale Stojanovića da li će tražiti smjenu načelnika kriminalističke policije Milovana Pavićevića i da li će on podnijeti ostavku zbog ovog skandala. Nije odgovorio.

Do danas niko iz menadžmenta Uprave policije nije snosio odgovornost.

Bonus video: