UČESTVOVALA NA TAKMIČENJU U ITALIJI

Upoznajte djevojčicu zaljubljenu u karting

Prije dvije sedmice Jovana je prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju koje je održano u Italiji
120 pregleda 7 komentar(a)
Jovana Boljević, Foto: Printscreen (YouTube)
Jovana Boljević, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.04.2019. 19:56h

Desetogodišnja Jovana Boljević iz Podgorice prvi put je sjela u karting sa svoje četiri godine. Kako je karting centar kod nas otvoren tek prošle godine počela je aktivno da se bavi ovim sportom. 

"Karting sam počela da vozim zato što sam gledala formule i prosto sam htjela da ja probam", kazala je Jovana.

Prije dvije sedmice Jovana je prvi put učestvovala na međunarodnom takmičenju koje je održano u Italiji. 

"S obzirom da mi je prva trka ja sam zadovoljna i meni je bilo iskreno super, osvojila sam sedmo mjesto i sledeću trku ću da se borim za prva tri", kazala je Jovana.

Zadovoljan je i Jovanin instruktor, Ivan Pavićević, koji je inače šampion u ovom sportu. Kao i Jovana i on je ljubav prema kartingu naslijedio od starijih članova porodice. 

"Meni je prvi karting kupio moj djeda 1999. godine, tako je sve počelo. Mi smo od samog početka trkačka familija tako da je to išlo sa koljena na koljeno. Rezultate sam već napravio 2001. godine kada sam bio ujedno i šampion Balkana, Jugoslavije. Kasnije sam proglašen za vozača godine, to je bila moja najbolja godina do tada, 10 trka, 10 pobjeda, 10 rekorda, kasnije sve se to završava na evropskoj i svjetskoj sceni. Nijesam uspio da nastavim dalje zbog finansija jer praktično jedna trka nas je koštala nekih sedam hiljada eura", kaže Ivan Pavićević.

Sada svoje znanje i iskustva sa takmičenja prenosi mlađim ljubiteljima kartinga, kojih je kako ističe i najviše. Profesionalnih karting vozača skora da i nema. Kako bi se stanje popravilo otvoren je ovaj centar u junu prošle godine koji zadovoljava sve standarde i jedan je od najboljih u regionu, s posebnim akcentom na bezbjednost.

Jovana svojim vršnjacima koji bi željeli da se oprobaju u ovom sportu poručuje.

"Karting je sport gdje ne treba da sumnjaš u karting, već treba ti i karting da postanete prijatelji i preporučila bih onima koji se ne boje brzine", kaže Jovana. 

Jovana bi voljela da postane profesionalni vozač kartinga. Svjesna koliko je truda i rada potrebno za to, ne gubi vrijeme i već se priprema za naredna takmičenja.