U BOLNICI TVRDE DA SU PREDUZELI SVE MJERE

Porodica preminulog Milana Pejovića najavljuje krivičnu prijavu protiv bjelopoljske bolnice

"Pozivam državne organe da svoj posao rade na način koji od njih mi kao porodica očekujemo kako ne bi doveli do toga da i mi moramo postavljati šatore u krugu bolnice kako bi dokazali istinu", kazao je Dejan Pejović, brat preminulog Milana
167 pregleda 15 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.04.2016. 17:51h

Nedavna smrt Mojkovčanina Milana Pejovića, koji je preminuo na putu od bjelopoljske bolnice do Podgorice, otvorila je pitanje da li je pacijentu u ovoj medicinskoj ustanovi, na vrijeme pružena adekvatna pomoć? Porodica mladog Mojkovčanina koji je podlegao povredama od noža, optužuje osoblje bjelopoljske bolnice za nemar i neprofesionalno ponašanje i najavljuje krivičnu prijavu. U bolnici tvrde da su preduzeli sve dijagnostičke i terapijske mjere, te da je u najkraćem roku obezbijeđeno odgovarajuće vozilo za transport povrijeđenog u Klinički centar Crne Gore.

Pejovićev brat to poriče, navodeći da je kola hitne pomoci porodica bukvalno otela. Uzgred, bolnica u Bijelom Polju je tog dana na raspolaganju za transport ranjenog Pejovića imala samo jedno odgovarajuće vozilo, koje je bilo u Podgorici.

"Jedno katastrofalno ponašanje, jedna nekorektnost, jedan bezobrazluk većine ljekarskog osoblja u Bijelom Polju. Da su samo radili onako kako treba da postupaju sa hitnim slučajevima, da ih odmah nakon ukazane pomoći šalju dalje, ako već oni ne mogu ništa da urade. Milan je svakako imao ogromno vrijeme, ogroman prostor da stigne u Podgoricu i da preživi", kazao je Dejan Pejović, brat preminulog Milana.

Borba za Milanov život vodila se u Urgentnom bloku bjelopoljske bolnice više od dva sata. Za to vrijeme kako nam je putem mejla saopštila direktorica bolnice Biserka Bulatovic preduzete su sve dijagnostičke i terapijske mjere neophodne kada su ovakve povrede u pitanju.

"Preduzete su sledeće mjere: Plasiranje braunhile, plasiranje urinarnog katetera, davanje infuzione terapije, određivanje krvne grupe, transfuzija krvi, CT grudnog koša i abdomena, hirurško zbrinjavanje rana i torakalna drenaža", kazala je Bulatović.

Na osnovu procjene zadobijenih rana potom je, kako tvrde u bjelopoljskoj bolnici, naložena priprema vozila za transport u Klinički centar Crne Gore. Međutim, iskrsli su problemi. Jedno pripravno od dva specijalizovana sanitetska vozila za prevoz bolesnika kojima raspolaže Opšta bolnica u Bijelom Polju, nije zadovoljavalo uslove za primanje terapije, a drugo je u tom trenutku bilo u Podgorici. Zato je, kako navodi uprava bolnice, u najkraćem roku, za transport obezbijeđeno vozilo hitne pomoći. Porodica ubijenog Milana Pejovića tvrdi drugačije. I pored njihovog insistiranja još od dolaska u Bijelo Polje da im se obezbijedi adekvatan prevoz povrijeđenog do Podgorice, u bolnici su to odbijali.

"Bez obzira što se radi o velikim povredama i što je čovjek bukvalno ugrožen oni su odbijali. Mi smo izvršili pritisak na sve strane rodbina je bila na kraju nerava, vršio se pritisak, guranje sa njima. Bukvalno da vam kažem auto je oteto", kaže Dejan Pejović.

Ovome su, naglašava Dejan Pejović prethodila, kako kaze, lažna obećanja bolničkog osoblja.

"Nama su uporno govorili nekih sat vremena stiže auto,evo ga naš vozač sa drugim autom stiže.To auto nije ni stiglo dok smo mi bili gore", kazao je Dejan Pejović.

Tridesetogodišnji Milan Pejović na putu ka Podgorici podlegao je povredama koje mu je 22 marta u centru Mojkovca nanio sugrađanin Rajko Adžić. Njegova porodica će u ponedjeljak zbog nemara i neprofesionalnog ponašanja protiv osoblja bjelopoljske bolnice Tužilaštvu u tom gradu podnijeti krivičnu prijavu.

"Pozivam državne organe da svoj posao rade na način koji od njih mi kao porodica očekujemo kako ne bi doveli do toga da i mi moramo postavljati šatore u krugu bolnice kako bi dokazali istinu", kazao je Dejan Pejović, brat preminulog Milana.

Da li će nedostatak adekvatnih prevoznih sredstava ili navodni nemar osoblja na koji ukazuje Pejović biti razlog za novu aferu u crnogorskom zdravstvu, znaće se nakon reakcije nadležnog tužilaštva na krivičnu prijavu porodice Pejović. Ipak, šta god da se desi, nadležni u bolnici u Bijelom Polju, ali i zdravstvenom sistemu Crne Gore, morali bi hitno da razmisle, smiju li ubuduće rizikovati čak i sumnju da je nečiji život mogao biti spasen, da je postojalo vozilo za transport ? Podsjetimo prije godinu i po u bjelopoljskoj bolnici izbila je velika afera zbog infekcije pet beba u porodilištu od kojih je jedna preminula. Ostavka ministra zdravlja, smjena menadžmenta i optužnica protiv četiri ljekara, posljedice su tog događaja. Učimo li iz grešaka, koje se nažalost plaćaju životima?